de gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Snelle vegaquiche

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: courgette-uienquiche, hoofdgerecht, 4 personen

Courgette-uienquiche Beeld Tallina van den Hoed

Vandaag is een mooie dag. Mijn ene kind is drie dagen met school naar Duitsland, mijn andere drie dagen op groep-acht-kamp. Vandaag is de enige dag dat ze allebei weg zijn. Toen Lief en ik daarachter kwamen, blokten we deze dag onmiddellijk in onze agenda’s. Wat zouden we gaan doen met zo veel tijdrijkdom? Naar de sauna? De bioscoop? Zouden we alle gordijnen sluiten, doen wat koppels doen als er geen kinderen zijn, of al pizza etend een enorme kind-onvriendelijke serie kettingkijken? (Misschien is dat ook wel wat koppels doen.)

Ik zal het u verklappen: we gaan naar het openluchttheater. Van tevoren eten we in het bos. Hij eet meerval, ik picanha, of andersom. In een perfecte wereld zou ik u daar de recepten van geven, maar de wereld is natuurlijk niet perfect.

U heeft vast geen vrije dag. U moet vast noest werken, voor uw oude moeder zorgen, uw kinderen komen na school gewoon naar huis, maken daar rommel en eten alles op.

Dan heeft u meer aan deze courgettequiche met gekaramelliseerde uien. Is zowel koud als warm lekker en met een salade erbij is het een prima maaltijd.

Ingrediënten

4 uien

olie

zout en peper

6 plakjes (diepvries) bladerdeeg

2 kleine courgettes

4 eieren

100 g geraspte kaas

paprikapoeder

Zet de heteluchtoven op 180 graden. Snijd de uien in ringen en bak ze op een laag vuurtje met wat zout en peper in wat olie zacht en bruin. Vet een quichevorm in en bekleed deze met het ontdooide bladerdeeg. Druk de randjes goed aan, prik er gaatjes in en laat het bladerdeeg in de oven in 15 minuten lichtbruin en knapperig worden. Schaaf de courgettes in heel dunne plakjes. Haal de schaal uit de oven. Kluts de eieren met de kaas, een halve theelepel zout en wat draaien aan de pepermolen.

Ondertussen is het bladerdeeg wat afgekoeld. Als het heel bol is geworden kunt u het een beetje plat duwen. Verdeel de uien erover. Schenk er een beetje ei-kaasmengsel over. Leg dan de courgette dakpansgewijs, van buiten naar binnen, erop. Strooi er wat paprikapoeder op, giet er weer een beetje eimengsel op. Schik daarna de rest van de plakjes in mooie dakpancirkels. Giet het resterende mengsel erop, schudt het een beetje, zodat het gelijk verdeelt en bak de quiche 20 minuten in de oven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden