Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Roerloos bessenijs

Bessenparfait Beeld Loethe Olthuis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: parfait met bessen en frambozen, nagerecht voor ongeveer 12 porties.

Ik ben een ijszeurpiet: het meeste kant-en-klare ijs vind ik niet lekker. Daarom heb ik een eenvoudige ijsmachine gekocht. Stekker in het stopcontact, roermechanisme aan en voilà: ijs.

Sindsdien maak ik moeiteloos puur, smeuïg sorbetijs van aalbessen, frambozen en aardbeien. Mangoroomijs en griekseyoghurt-ijs met honing zijn ook toppers. Maar ijs maken zonder ijsmachine, dat is een ander verhaal.

Want juist dat roeren zorgt ervoor dat de ijskristallen tijdens het vriezen voortdurend klein geslagen worden. Zo krijgt het ijs een fijne structuur. Als je niet roert, wordt je ijs keihard. Zelfs als je het ijs elk half uur zelf even doorroert, krijg je nooit het effect van een ijsmachine.

Maar er is een oplossing. Voldoende lucht, suiker, vet en eiwit in het ijs (en dus minder vocht) houdt de kristallen ook fijn. Klassieke ijsrecepten combineren daarom vaak geklopte slagroom met een zoete vla op basis van eidooiers. Zulk ‘roer-loos’ luxe-ijs heet parfait. Nog eenvoudiger: vervang de vla door gecondenseerde melk. Het ijs is dan meteen zoet en zacht genoeg om de iets stevigere bessensaus te compenseren. Nee, caloriearm is deze parfait niet. Maar wel ontzettend lekker.

Ingrediënten:

150 g frambozen

150 g blauwe bessen en/of bramen, plus  enkele bessen voor de garnering

sap van 1 citroen

60 g suiker

300 ml slagroom

250 g crème fraîche (minstens 30 procent vet), losgeroerd

1 blikje gezoete gecondenseerde melk (ca. 400 g)

1 eetl. vanille-extract

Extra: metalen (roer)zeef, cakevorm ca. 1,5 l. inhoud, olie voor invetten, bakpapier

Voorbereiding: breng de frambozen en bessen en/of bramen met het citroensap en de suiker in een pan al roerend aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten doorkoken, tot het wat dikker is geworden. Wrijf het bessenmengsel door een zeef om de pitjes eruit te halen. Laat afkoelen en in de koelkast helemaal koud worden.

Bereiding: vet de cakevorm licht in en bekleed met bakpapier. Klop de slagroom luchtig en stijf. Voeg de crème fraîche met vanille-extract toe en klop nog even door. Spatel de gecondenseerde melk erdoor. Schep in de cakevorm en roer er nonchalant de bessensaus doorheen. Laat de parfait minimaal 5 uur bevriezen.

Haal het ijs 5 minuten voor het serveren uit de vriezer. Leg een snijplank of platte schaal op de vorm, keer samen om, verwijder de vorm en het bakpapier. Snijd het ijs in plakken, verdeel over bordjes en garneer met bessen. Restanten kunnen in een afgesloten plastic bakje terug in de vriezer. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden