Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: pilau, rijstschotel met aardappel en kikkererwten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pilau, rijstschotel met aardappel en kikkererwten, bijgerecht voor 2 à 3 personen.

Pilau. Beeld Pay-Uun Hiu

‘De pilau is misschien wat te nat’, zegt A. als ze een grote schaal rijst op tafel zet. We eten bij de Pakistaanse schoondochter van J. en die heeft haar vriendin A. ingeschakeld voor de rijstschotel bij haar linzengerecht. De kunst is namelijk dat je de rijst eerst bakt met ui, knoflook en specerijen en er dan precies genoeg bouillon bijdoet, zodat de rijst na het koken niet te hard en niet te zacht is, en niet te droog en niet te nat.

De pilau van A. vinden wij helemaal niet te nat. Het aparte is dat ze verschillende soorten koolhydraten (rijst, aardappel en kikkererwten) heeft gecombineerd en die perfect heeft gekruid met kerrie, kurkuma en komijn. Beetje bij beetje ontfutsel ik het recept, maar over de hoeveelheid rijst, bouillon en de kooktijd blijft ze vaag. Zo hoort het ook, je moet zelf experimenteren. Mijn eerste versie wordt echt te nat, de tweede – met de multicooker – lukt beter. Anders dan die van haar, maar net zo lekker.

Ingrediënten

scheutje olie

stukje gember, geschild en fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

½ - 1 rode peper, zaadlijsten en zaadjes verwijderd, fijngehakt

1 middelgrote ui, gesnipperd

3 kleine tomaten, in stukjes

½ theel. kurkuma

½ theel. komijnzaad

1 theel. kerrie

150 g krielaardappeltjes, in de schil, in stukjes

100 ml bouillon

150 g basmatirijst

1 blikje kikkererwten (150 g), uitgelekt

300 ml bouillon

lente-ui of koriander

scheutje citroensap

Bereiding

Fruit in de olie gember, knoflook en rode peper. Voeg de ui toe en de tomaat en laat ze meebakken. Roer dan de specerijen erdoor en laat meebakken tot ze gaan geuren. Voeg de aardappelen toe met 100 ml bouillon, roer en laat 10 min. op zacht vuur koken. Roer vervolgens de rijst en de kikkererwten erdoor met 300 ml bouillon. 

Hierna zijn er twee manieren. Eén: zet het vuur zacht met een deksel erop en check de rijst na 10 minuten. Proef of hij zacht genoeg is, en laat eventueel nog verder garen met wat bouillon erbij. De rijst wordt dan wel wat natter. Twee: doe alles in een multicooker en zet die op de rijststand, of gebruik een elektrische rijstkoker. De hoeveelheid rijst en bouillon klopte bij mij, maar het is altijd een kleine gok of de rijst precies zacht en droog genoeg is. 

Breng het gerecht op smaak met zout, peper en citroensap. Schep in een schaal en bestrooi met wat fijngehakte koriander of schuin gesneden ringetjes lente-ui.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden