De Gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: mosselen met zeekraal en spek

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: mosselen met zeekraal en spek, hoofdgerecht voor 2 à 3 personen

Mosselen met zeekraal en spek Beeld Marcus Huibers

Zeg, ken jij de mosselman? Die kwam dus helemaal niet uit Scheveningen, zoals ons altijd is wijsgemaakt. Ene Bert van Zantwijk heeft het uitgezocht en op zijn blog gezet. De mosselman komt uit Engeland, Drury Lane in Londen om precies te zijn. Daar heet hij The Muffin Man. Muffinmannen kochten oude, uitgedroogde muffins op van bakkersknechten om ze op straat weer door te kunnen verkopen. Onfrisse, licht ontvlambare types waren het en daarom ideaal om kleine kinderen mee bang te maken. Zo ontstond het versje en het liedje en kwam die arme Muffin Man symbool te staan voor kinderlokkers, vrouwenmoordenaars en ander gevaarlijk volk.

Maar hoe komen we vandaar bij de mosselman uit? Volgens van Zantwijk heeft dat niets te maken met moslims of muzelmannen zoals vaak is aangenomen, maar met de scabreuze betekenis van mosselen. We moeten de Hollandse mosselman vooral als vrouwenhandelaar zien, een pooier dus. Tja, die zag u niet aankomen hè? En wat Scheveningen ermee te maken heeft blijft onduidelijk. Daar ga je met je (niet zo) culinaire erfgoed.

Hoe het ook zij, het is weer komkommertijd en dan is het mosselseizoen op volle toeren. Dat is goed nieuws, want mosselen zijn erg lekker. Met mosselen kun je eindeloos combineren, je kunt het zo gek niet verzinnen. Maakt niet uit wat je er allemaal bijgooit, het wordt toch wel een feest. Let er alleen op dat je ze niet te lang kookt.

Ingrediënten

-2 kilo grote mosselen

-100 g gerookt spek, in blokjes

-olijfolie

-4 tenen knoflook, in dunne plakjes

-2 Spaanse pepers, in ringetjes

-200 g zeekraal

-400 g kleine tomaten, gehalveerd

-300 ml medium sherry

-zout

Bereiding

Spoel de mosselen in koud water. Verhit wat olie in uw mosselpan en bak er de spekjes, knoflook en pepertjes in, een minuut of twee. Doe de zeekraal erbij en schep even om. Doe de tomaten erbij, de mosselen en schenk de sherry in de pan. Kruid met wat zout en zet het vuur hoog. Kook de mosselen met het deksel op de pan totdat ze allemaal open staan en beslist niet langer dan dat. Dat duurt ongeveer vijf tot zeven minuten. Hussel de pan tussendoor, terwijl u het deksel goed dicht klemt.

Verdeel de mosselen direct over diepe borden of eet ze zo uit de pan. Zorg dan wel dat u eerst het vocht afgiet (en bewaart of erbij serveert als een soepje) anders garen de mosselen te lang door in het kookvocht. Geef er knoestig brood bij om in het resterende kookvocht te soppen.

Mosselen eten uit de pan Beeld Marcus Huibers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden