Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Meerval en papillote

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: meervalpakketjes uit de oven, hoofdgerecht voor 3 à 4 personen.

Meervalpakketjes uit de oven. Beeld Tallina van den Hoed

Ik at laatst meerval. In een allerschattigst pop-uprestaurantje, waar van alles misging. Vooral bij andere tafels dan de onze, dus het was eigenlijk reuze vermakelijk. En die meerval? Die was lekker. Ik durfde niet om het recept te vragen, uit angst de organisatie nog verder in de war te schoppen, dus moest ik zelf aan de bak.

Denkt u aan die enorme vissen die in Frankrijk loom in kasteelgrachten zwemmen? Bij de visboer vindt u de kleinere, gekweekte Afrikaanse meerval. Mijn zoon zocht de mooiste uit en wilde niet dat de visboer de kop eraf zou hakken, dus namen we de hele vis mee naar huis. Daar raadpleegde ik internet wat ik ermee moest en vond ik mezelf terug in de keuken, gewapend met wat scherpe messen en een afgespoelde combinatietang, teneinde het beest van zijn huid te ontdoen. Hoewel het uiteindelijk lukte, laat ik het de volgende keer aan de visboer over: die kan dat beter.

Ingrediënten: 

1 meerval van ruim een kilo (of 500 g filet)

3 à 4 vellen bakpapier

olijfolie

1 ui in ringen

1 teen knoflook, fijngehakt

1/2 citroen

zout, peper

6 - 8 cherrytomaatjes, gehalveerd

3 à 4 takjes dille

Als de visboer het niet voor u doet: fileer de meerval. Maak een stukje vel los achter de kop, van rug- tot buikvin. Pak dat velletje met een tang, houd de vis goed vast bij de kop en trek de huid eraf. Snijd van staart richting kop met een scherp mes het visvlees los. Zodra u de ribben voelt, snijdt u van de rug richting buik de filet los. Snijd dan het stukje visvlees bij de ribben los. Keer de vis om, herhaal.

Verdeel de filets in 3 of 4 gelijke hoeveelheden, al naar gelang het aantal eters. Zet de heteluchtoven op 200 graden. Leg de vellen bakpapier voor u neer, sprenkel op elk in het midden wat olijfolie, verdeel daar de ui en de knoflook over en de plakjes citroen. Bestrooi met zout en peper. Leg de meervalfilets erop, bestrooi weer met zout en peper en leg de tomaatjes en de dille erop. Pak de boven- en onderkant van een vel bakpapier en breng ze naar elkaar toe. Vouw ze om tot u bij de vis bent. Vouw dan de zijkanten om. Zo blijft het goed dicht. Leg de pakjes op een braadslede en zet ze 20 minuten in de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes en tuinbonen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden