Volkskeuken Gazpacho

De Volkskeuken: lekker afkoelen met deze heerlijke zomersoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Gazpacho met watermeloen en feta, een hoofdgerecht voor 2 personen. 

Watermeloen gazpacho Beeld Tallina van den Hoed

De zomer is heerlijk en vult zich met feestjes, etentjes, logeerpartijtjes voor de kinderen en voor mij de missie om mijn thuiswerkplek zo comfortabel mogelijk te houden: op warme dagen gaan op gezette tijden zonwering naar beneden, gordijnen dicht en ventilatoren aan. Op koelere dagen gaan de ramen overal open, laten we alles doorwaaien en hopen we dat de bakstenen muur de warmte toch maar even wil loslaten.

Mijn man boft maar. Hij mag elke dag naar kantoren met airco, de één nog kouder dan de andere. Wat zou ik daar nuttig kunnen zijn!

Want al dat ventileren, zonweren en afkoelen heeft als doel dat het aangenaam genoeg is om wat te kunnen dóen in huis. Maar als het dan eindelijk koel is, moet ik er niet aan denken een oven of een gaspit aan te steken: voor je het weet is het weer warm.

Dan is er een heel simpele oplossing: je belt de bezorgbrommer van het gewenste restaurant, negeert het feit dat die arme mensen in die restaurantkeuken het ook superwarm hebben en geniet van je warme eten in je koele huis.

Of je maakt iets koels. Niet wéér een salade, maar heerlijke, vullende, koude soep. Met wat sandwiches brood-met-smeersels erbij is het best een maaltijd.

Ingrediënten:

2 rode paprika’s

1 dikke rode ui

2 tenen knoflook

2 oude boterhammen

1 komkommer

1/4 watermeloen

1 blik gepelde tomaten

1 theel. sambal oelek

zout

10 ml azijn

30 ml olijfolie

100 g. fetakaas

8 cherrytomaatjes

groene kruiden om te garneren

extra: blender, contactgrill

Snijd kop en kont van de paprika’s af, verwijder steelaanzet en zaadlijsten. Doe het vruchtvlees van koppen en konten alvast in de blender en snijd de middendelen in 4 rechte plakken. Doe die plakken in de contactgrill tot ze gaar zijn met mooie zwarte streepjes.

Pel ui en knoflook en hak ze in stukken: doe ze bij de paprika in de blender. Scheur het brood in stukken, snijd de komkommer in halve plakjes en de watermeloen in brokken en doe het allemaal in de blender. Voeg de gepelde tomaten en een kwart blik water toe, net als de sambal, een theelepel zout, de azijn en de olie. Blender het tot het een egale dikke soep is. Snijd de gegrilde paprika in reepjes en de cherrytomaatjes doormidden.

Schenk de soep in borden; brokkel er feta over en schik er wat paprika, tomaatjes en groene kruiden over.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden