De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Langoustines met peper-limoenmayonaise

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Langoustines met peper-limoenmayonaise, voorgerecht voor 4-6 personen. 

Langoustines met peper-limoenmayonaise Beeld Marcus Huibers

Zeebeesten, wie is er niet gek op? Nou, vegetariërs bijvoorbeeld, de echte dan hè, niet van die types die vlees dòch vis blieven, maar alleen als het koppie eraf is, want anders is het toch te eng. Nee, ik heb het over hardcore-vegetariërs, streng in de leer en om onduidelijke redenen schrikbarend in opkomst in mijn directe omgeving. Dan heb ik het nog niet eens over veganisten, die moeten al helemáál niets van zeebeesten hebben, wild of gekweekt, zelfs niet van de schil of de schaal of de hom of de kuit, de kool en de geit sparend, om voornoemde redenen.

Nou ja, prima dan, blijft er meer over voor de rest, denkt de egoïstische eiwitconsument in mij. Het zijn roerige tijden die schreeuwen om een kolossale voedselschaalverschuiving. Daarbij zijn vele scenario’s denkbaar, maar de meeste experts zijn het er wel over eens dat resoluut stoppen met de productie en consumptie van dierlijke producten onverstandig is, om meerdere redenen.

Een optimist zou roepen dat het vooral vraagt om creatieve oplossingen in de zoektocht naar dierlijk eiwit dat niet milieubelastend is en liefst ook niet zielig. Enter, het zeebeest. Een hoop vissen zijn overbevist, maar daar staan weer andere zeebewoners tegenover, zoals de Japanse oester en het scheermes, die een plaag voor onze kuststrook vormen, of de inktvis die als het hem te warm wordt gewoon naar het Noorden zwemt en het zich daar gezellig maakt. Stuk voor stuk zeebeestjes waar je deze jongen ’s nachts voor wakker kunt maken.

Ook de langoustine, ook wel Noorse kreeft, staat in het groen volgens de viswijzer. Dat is fijn, want ze zijn in het seizoen en prima betaalbaar op het moment. Het beste kun je ze kort koken en als borrelhap met iets lekkers erbij serveren. Dat is precies wat we vandaag gaan doen.

Ingrediënten

2 eidooiers

1 eetl. mosterd

1 eetl. wijnazijn

200 ml zonnebloemolie

50 ml olijfolie

1 jalapeño-peper, fijn gehakt

1 limoen

groentebouillonblokjes

1 kg langoustines

Bereiding

Klop mayonaise van de eidooiers, mosterd, azijn en de twee soorten olie. Dat gaat het makkelijkst met de staafmixer. Meng de peper erdoor, de geraspte schil en het sap van de limoen. Spoel de langoustines goed schoon onder de kraan. Maak een ruime pan groentebouillon van de blokjes. Kook hierin de langoustines, 3 minuten en vis ze daarna meteen uit het vocht. Serveer de langoustines met de mayo, het staartvlees is lekker maar ook in de kop zitten smakelijke stukjes. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden