Recept volkskeuken

De Volkskeuken: Knoflook-aardappelsoep met salie

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Knoflook-aardappelsoep met salie.

Knoflook-aardappelsoep. Beeld Marcus Huibers

Een keuken zonder knoflook is als bier zonder alcohol: niet per definitie vies maar echt lékker is anders. Vroeger, toen deze volkskok nog een volkskokkie was, was het behelpen met het knoflookaanbod in de winkel. Wat er lag kwam meestal uit China en had de structuur en smaak van bordkarton. Tegenwoordig is de keuze reuze maar de kwaliteit erg wisselend. Ik sta dus altijd op de uitkijk voor goede knoflook, en als ik die vind, sla ik groot in. Bij een groentejuwelier kocht ik een rondborstige streng roze knoflookbollen uit het Franse dorpje Lautrec, de Bentley onder de knoflooksoorten.

Inmiddels zijn we slechts een paar weken verder en beginnen sommige teentjes al te verpieteren, terwijl Lautrec-knoflook dat nou juist niet behoort te doen. Zo’n verschrompelend zaakje geeft een trieste aanblik, al helemaal als je bedenkt wat je ervoor hebt betaald, dus het was tijd om stevig in te grijpen.

Toevallig had een vriend mij net een stukje uit The New Yorker doorgestuurd waarin het pellen van knoflooktenen als een van de grootse beproevingen van de mensheid werd neergezet. Ik dacht altijd dat het de post-consumptieve knoflookstank is die de sociale orde bedreigt, maar dat had ik dus verkeerd. In het begeleidende filmpje, dat schijnbaar viraal was gegaan, werd een ‘seemingly effortless stab-and-twist-and-pull technique’ gedemonstreerd die een einde aan ons lijden moet brengen. Het zag er inderdaad bedrieglijk gemakkelijk uit, alsof je aardappels schilt, maar mij lukte het niet om na te doen. Bovendien, meer dan een teentje of vier heb je meestal toch niet nodig? Dan kan dat pellen toch ook niet zo’n opgave zijn, tenzij je opeens met een verschrompelend bollenoverschot wordt geconfronteerd dat acuut moet worden verwerkt.

Ik heb de knoflooktenen dus toch maar op de ouderwetse manier uit hun jasje getrokken, fluitje van een cent als je ’t mij vraagt, en er deze knoflook-aardappelsoep van gemaakt.

Ingrediënten

voorgerecht voor 4-6 personen

450 g kruimige aardappel, geschild en in stukken

24 knoflooktenen, gepeld

10 g salie, in repen

1, 5 l  kippenbouillon

1 el dijon mosterd

100 ml slagroom

Bereiding

Doe de aardappelen, knoflook en salie in een soeppan, en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur lager, doe het deksel erop en laat 40 minuten rustig pruttelen. Pureer daarna de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Klop de mosterd en de room met een garde door de soep en warm even door. Geef er knapperig brood bij. Ook koud lekker!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden