Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: klimaattomaatjes uit Nederland

Nederlandse zongedroogde tomaatjes. Beeld Loethe Olthuis

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Nederlandse zongedroogde tomaatjes, ca. 1 pot.

Godzijdank is het niet zo heet en droog als vorig jaar, maar ongetwijfeld staat ons nog een portie dertig-plus dagen te wachten. Ondanks alle klimaatkommer en kwel kun je daar ook van profiteren. Want nu kunnen we ook hier tomaten drogen, gewoon in de Nederlandse zon! Heeft u zich wel eens afgevraagd of die zongedroogde tomaatjes in de winkel wel echt ‘in de zon gedroogd’ zijn? Ik had mijn twijfels tot het programma ‘de Keuringsdienst van Waarde’ liet zien dat ze inderdaad met miljoenen tegelijk liggen te roosteren in de Italiaanse, Griekse of Turkse zon. Helaas is ‘zongedroogd’ geen wettelijk beschermde benaming: je weet het dus niet zeker. Halfgedroogde tomaatjes komen vaak uit de oven.

Ook internet staat bol van ‘ouderwetse’ recepten voor ovengedroogde tomaat. Negeer ze. Toegegeven, het is even wachten op een paar zonnige dagen met een temperatuur van minstens 26 graden, maar die komen er volgende week al aan. En dan zijn je eigen écht zongedroogde tomaatjes zo gepiept. Zoeter, véél lekkerder, zonder anti-schimmel- of conserveermiddelen en zelfs energiezuiniger dan gekochte. Hoe verder de tomaatjes zijn ingedroogd, hoe langer je ze kunt bewaren, maar zelfs ‘halfgedroogd’ zijn ze maanden in de koelkast houdbaar. Ik vind bijvullen met half olijfolie, half zonnebloemolie het mooist en lekkerst, maar volg vooral je eigen smaak.

INGREDIËNTEN

ca. 300 g kleine tomaatjes (kers- of cocktail-)

paar takjes tijm of rozemarijn

olijfolie, zonnebloemolie

Extra: brandschone jampot, bakpapier, dienblad of andere plaat

Bereiding

Halveer de tomaatjes en haal er met je vingers (of met een theelepel) het vocht en de pitjes uit. Leg een vel bakpapier op het blad/de plaat en leg de tomaatjes er naast elkaar op, doorgesneden kant naar boven. Ze mogen elkaar raken omdat ze gaan slinken. Bestrooi ze niet te karig met zout. Leg de takjes tijm of rozemarijn erbij.

Zet de tomaatjes in de volle zon tot het vocht (bijna) verdampt is en ze zijn gekrompen. Draai de kruidentakjes af en toe om. Als je de tomaatjes na één dag nog niet goed genoeg vindt: zet de plaat in de keuken, dek af met bakpapier en zet de tomaatjes de volgende dag weer in de zon tot ze voldoende gedroogd zijn. Haal ze voorzichtig met een vork van het bakpapier af en doe ze samen met de kruidentakjes in een brandschoon jampotje. Vul rustig tot de rand met olie naar keuze. Sluit het potje en bewaar de tomaatjes tot gebruik in de koelkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden