Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Indiase aubergines en aardappelen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: baingan aloo, Indiase aubergines en aardappelen. 

Baingan aloo. Beeld Pay-Uun HIu

Wat eten we in 2050? ­Geflambeerde meel­wormen, kweekvlees met ­tomatensaus, 3D-koekjes – het zijn een paar ideeën die ik las op de tentoonstelling Voedsel van morgen in museum Nemo. Erg veel trek kreeg ik er niet van.

Als onze planeet dan nog bestaat, zijn er in 2050 ongeveer 10 miljard mensen. Die hebben meer eten nodig dan de aarde kan bijbenen. Dus moeten we wat verzinnen. Het museum heeft een paar scenario’s: laborato­riumvoedsel, ­insecten als eiwitbron, ­vegan, minder en alleen lokaal, of dansen op de vulkaan en dooreten tot de zondvloed.

Doe het laatste maar, zou ik vanuit defaitistisch oogpunt zeggen. Maar als vegetariër eet ik nu toch al vijftien jaar zonder al te grote gewetensnood en zonder er veel voor te moeten laten.

Toch kun je met groenten ook goed nat gaan. Ik dacht dat ik aubergines uit Spanje had (klasse B van de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal, dat is oké), maar ze kwamen uit Nederland (is in juli niet oké, want uit de kas en milieubelastend). Weggooien doen we natuurlijk niet, dus eten we vandaag aubergines en aardappelen op z’n Indiaas, de keuken die mij inspireerde vegetariër te worden. En met sperziebonen of bloemkool kan het ook, ­al moet u dan wel de kooktijd aanpassen.

Ingrediënten

hoofdgerecht voor 2 personen

 2 aubergines 

5 vastkokende (nieuwe) aardappelen

1 theel. komijn

1 mespuntje asafoetida (toko)

1 ui, gesnipperd

1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theel. (kashmir)chilipoeder

1 theel. kurkuma

1 theel. kardemom

2 tomaten, in stukjes

3 eetl. (soja)yoghurt

1 theel. amcharpoeder (toko)

1 bosje koriander, fijngehakt

Bereiding

Aubergine in schuine stukjes snijden. Aardappelen schillen, beetgaar koken en in schuine stukjes snijden. Doe de olie in een braadpan, roer komijn en asafoetida erdoor en warm zachtjes op tot de specerijen gaan geuren. Bak ui en knoflook mee op middelhoog vuur tot de ui lichtjes begint te bruinen. Roer de andere specerijen erdoor en voeg de ­tomaten toe. Laat kort meebakken. Roer de yoghurt erdoor. Voeg de auberginestukjes toe, roer en laat met deksel op de pan ca. 30 minuten op middelhoog vuur stoven tot de aubergine gaar is. Doe op het laatst de aardappelstukjes erbij met de amcharpoeder en laat alles goed doorwarmen. Voeg eventueel wat water of bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer van het vuur af de koriander erdoor. Serveer met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden