De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Herfstig appeltoetje

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: nagerecht met herfstfruit voor 4 personen.

Herfstig appeltoetje Beeld Tallina van den Hoed

Ik ben nog niet helemaal mee met de seizoenen. Vorige week was het nog heet, drie dagen geleden ging mijn jongste voor het eerst naar de middelbare school, eergisteren waaiden beide kinderen natgeregend het huis weer in en op de één of andere manier laat mijn appelboom de hele tijd maar appels vallen.

Toen kreeg ik een wervend mailtje van een nabijgelegen fruitbedrijf. Dit weekend! Appels plukken op hun herfstige feestdag! Appels plukken? Herfstige feestdag?

Oh. Herfst. Dat gebeurt weleens, in september. Zouden die vallende appels misschien al lekker zijn? Dat waren ze. En rijp ook. Ik poogde er één te plukken, en alle appels vielen vrolijk mee.

Een simpel testje voor u en uw eigen appelboom: als u aan de appel trekt en hij laat met steel en al los, dan is hij rijp. Daar zorgt de boom zelf voor: eenmaal rijp verdroogt er een klein stukje in het steeltje van de appel, waardoor je bij het plukken niet hele takken afrukt.

Van de gebutste appels maakte ik, heel ouderwets, appelmoes met kaneel. Maar in de tuin was meer fruit rijp, en dat vroeg om een mooi toetje. Lijkt superchique maar is best snel klaar.

Ingrediënten

1 plakje diepvriesbladerdeeg

suiker

zeezout

kaneel

1 kop sterke earl grey thee

2 eetl. rozijnen

10 blaadjes munt

1 eetl. citroensap

2 eetl. honing

2 appels

12 bramen of frambozen

een handje druiven

4 bolletjes vanille-ijs

Zet de oven op 180 graden en leg een vel bakpapier op de braadslede. Bestrooi het ontdooide bladerdeeg met suiker. Strooi er een snuf gemalen zeezout en wat kaneel over. Snijd het plakje bladerdeeg in 8 dunne reepjes. Leg ze op het bakpapier en bak het in een kwartier lichtbruin en knapperig. Wel de rozijnen in de earl grey thee. Vijzel de muntblaadjes een paar minuten met citroensap en honing fijn tot een mooie groene saus. Je kunt de saus door een theezeefje doen, dan houd je een heel mooi sausje over.

Halveer de appels, haal het klokhuis eruit en snijd in heel dunne plakjes. Schik ze dakpansgewijs over de helft van 4 bordjes. Schik bramen of frambozen ernaast, de druiven aan de andere kant erbij. Giet de rozijnen af en verdeel ze over de appel. Druppel wat munt-honing-citroensaus over de bordjes, schep een bolletje ijs op elk bordje en zet er twee knapperige bladerdeegreepjes bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden