Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Heerlijk snoeiafval

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Gevulde druivenbladeren, een snack voor 10 personen.

Dolma's: gevulde druivenbladeren Beeld Tallina van den Hoed

Wat voor zomer het ook is, mijn druivenstruik vindt het leuk. Regent het de hele tijd? Puik, dan groeien er veel bladeren. Is het droog en warm? Dat is goed voor de druiven. Wisselt het, zoals deze zomer? Prima, dan maakt ie én veel bladeren én veel druiven. Die druiven zijn pas in september rijp, maar met de bladeren - die je toch moet snoeien, om ervoor te zorgen dat je de tuin überhaupt nog ín kan - kun je iets veel leukers dan alleen maar weggooien: vullen en opeten. Lekker voor bij de borrel, bij de maaltijd of toch mee naar die picknick op het strand. 

Ingrediënten:

40 druivenbladeren (uit de tuin of uit een pot, turkse supermarkt)

1 grote ui

2 tenen knoflook

1 gele paprika

100 g wortel

10 takjes selderij

250 g bulgur

1 blik tomatenpuree (140 g)

1 theel. zout

peper

1 theel. gerookt paprikapoeder

1 theel. za’atar

olijfolie

1/2 citroen

Controleer de druivenbladeren op beestjes, gaatjes en ongerechtigheden. Neem bladeren ter grootte van een hand. Was ze. Leg ze in een schaal, overgiet ze met kokend water en laat dat even staan: de bladeren verkleuren van frisgroen naar olijfgroen. Laat uitlekken en afkoelen. Gebruikt u bladeren uit een pot? Spoel ze met warm water en laat ze uitlekken.

Snipper de ui, snijd de knoflook heel fijn. Snipper de paprika. Schil de wortel en snijd hem in kleine blokjes. Hak de selderij met takjes en al fijn. Meng dit in een ruime kom met de bulgur, tomatenpuree, zout, peper, paprikapoeder en za’atar. Heeft u geen za’atar? Oregano, tijm en munt, of een mengsel daarvan, doen het ook.

Leg een druivenblad op een plank. Leg er ongeveer een eetlepel bulgurvulling op, in een streepje. Vouw de onderkant van het blad om de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol het strak op. Leg het in een stevige pan. Doe zo alle bladeren en leg ze telkens strak tegen elkaar in de pan. Overgiet met water, leg er wat schijfjes citroen op en dek het af met een passend bord: zo voorkomt u dat ze gaan drijven tijdens het koken. Doe het deksel op de pan en kook de dolma’s in dertig minuten gaar. Giet eventueel resterend water af. U kunt ze warm eten, maar koud zijn ze ook lekker. In een afgesloten bakje, overgoten met wat olijfolie, zijn ze in de koelkast nog een week houdbaar. 

De Volkskeuken-chefs. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden