Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: groene of gele courgettesoep met munt

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Courgettesoep met munt.

Courgettesoep met munt. Beeld Loethe Olthuis

Bij een moestuin weet je nooit hoe de oogst gaat uitvallen. Had ik altijd meer komkommers dan ik kon eten, dit jaar is de komkommerplant blijven steken bij een paar blaadjes met een komkommervormig uitsteeksel. Ook de oranje pompoenen, die zich normaal gesproken vrolijk de boom in slingeren, zijn dit jaar érg ingetogen: er is zelfs nog geen uitloper te zien.

Maar gelukkig zijn er altijd courgettes! Prachtige planten met een rozet van grote bladeren en middenin oranjegele kelken. Overigens worden ‘courgettebloemen’, mini-courgettes met de bloem er nog aan, hogelijk overschat. Je kunt die bloemen best leuk vullen, maar verder zijn ze smakeloos en melig. Wacht liever tot je courgettes ongeveer de winkelmaat hebben: dan zijn ze het best, kleiner of groter gaat ten koste van de smaak.

Het overheersende probleem met courgettes is niet de hoeveelheid vruchten, maar het ontdekken ervan voordat ze het formaat van een honkbalknuppel hebben. Courgettes groeien namelijk als turbokool en hebben precies dezelfde kleur als courgettebladeren. Eén dagje niet opletten en ja hoor: je courgettes zijn ontploft.

Gelukkig heb ik al jaren geleden de gele courgettes ontdekt. Net zo lekker, sterker dan de groene en vooral veel beter zichtbaar. Daarom tijd voor een soepje: met groene courgettes lichtgroen, met gele mooi botergeel.

Ingrediënten:

maaltijdsoep voor 4 personen

20 g boter

2 eetl. olijfolie

1 kg niet te grote groene of gele courgettes, in dunne plakken

1 flinke ui, fijngesnipperd

1 liter groentebouillon (van 2 blokjes of zelfgetrokken)

1 / 2 bosje bieslook, fijngeknipt

150 g harde geitenkaas, geraspt

geraspte schil en sap van 1 / 2 bio-citroen

blaadjes van 1 bosje verse munt, fijngehakt

ca. 100 ml volle yoghurt

Bereiding

Laat de boter en olijfolie smelten in een grote (braad)pan en hussel de courgetteplakjes en uisnippers erdoor. Doe het deksel op de pan en laat de courgette op laag tot hoogstens matig vuur in 35-40 minuten zacht en gaar worden. Schep regelmatig om.

Roer de bouillon door de gare courgettes en breng de soep even goed aan de kook. Draai het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer zo glad mogelijk. Roer de bieslook, geraspte kaas, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en driekwart van de munt erdoor. Verwarm de soep al roerend opnieuw tot de kaas (bijna) gesmolten is, maar laat niet meer koken. Proef of er nog zout, peper of extra citroensap door moet. Verdeel over kommen, schenk in elke kom wat yoghurt en bestrooi met de resterende munt. Eet direct.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden