De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Gevulde aubergines

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gevulde aubergines (hoofdgerecht voor 2 personen)

Gevulde aubergines Beeld Pay-Uun Hiu

Aubergines niet duurzaam? Aubergineteler Martijn van Onselen uit ’s-Gravenzande zat met zijn oren te klapperen bij mijn stukje waarin stond dat ­Nederlandse aubergines in de zomer volgens de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal niet duurzaam zijn omdat ze uit verwarmde kassen komen. Dan moest ik maar eens kijken hoe het bij hem eraan toe gaat.

Nou, graag. Dus sta ik een paar dagen later in één van zijn kassen voor een inkijkje in de moderne tuinbouw: energieschermen, warmte-opslag, zonnepanelen, opvang van CO2-­uitstoot die de planten weer omzetten in zuurstof, gebruik van restwarmte, precisie-irrigatie met druppelaars per plant, hergebruik van afvalwater, onkruidbestrijding met roofmijten. En dan is er nog warmtekrachtkoppeling, WKK: motoren die niet alleen warmte produceren, maar ook elektriciteit die weer aan het net wordt geleverd.

WKK is duurzamer dan tradi­tionele verwarming, zegt ook ­Milieu Centraal. Als alle telers dat doen in combinatie met aardwarmte, zouden Nederlandse aubergines in klasse A (milieuvriendelijk) vallen. Nu is dat nog 70 procent, dus zit de aubergine in klasse D (vermijden). Maar als je als vegetariër aubergine gebruikt als vleesvervanger, heb je dan je milieuwinst niet al binnen? Eten met geweten blijft puzzelen. En 70 procent duurzame ­aubergine is toch ook al heel wat.

Ingrediënten

2 aubergines

olie

1 theel. mosterdzaad

1 theel. kardemomzaad

1 à 2 teentjes knoflook, gesnipperd

stukje gember, geschild en geraspt

1 ui, gesnipperd

2 theel. kerrie

1 theel. koriander

1 theel. komijn

½ à 1 theel. chilipoeder

1 blikje tomatenpuree (70 g)

200 g (vega)gehakt

200 g spitskool, in reepjes

1 pot kikkererwten (350 g), uitgelekt

3 à 4 eetl. kokosmelk

½ bosje koriander, fijngehakt

4 eetl. paneermeel

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en hol ze uit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Giet een scheut olie in een braadpan en laat daarin mosterd- en kardemomzaadjes warm worden. Fruit knoflook, gember en ui en voeg dan kerrie, korianderpoeder, komijn en chilipoeder toe. Roerbak de tomatenpuree mee. Voeg het gehakt, de auberginestukjes en de spitskool toe en laat even meebakken. Doe de kikker­erwten en de kokosmelk erbij en indien nodig een beetje water. Roer de koriander erdoor en breng op smaak met zout en peper. Vul de aubergines, leg ze in een ovenschaal met een bodempje water. Meng het paneermeel met 3 á 4 eetl. olie en bestrijk de aubergines ermee. Zet de schaal 20 min. met folie afgedekt in een voorverwarmde oven (200 graden). Haal de folie eraf en bak nog 20 minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden