De Gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: gegrilde sardines met tzatziki

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Gegrilde sardines met tzatziki (hoofdgerecht 4-6 personen)

Sardines met tzatziki Beeld Marcus Huibers

Er was een tijd dat ik echt om de haverklap sardientjes stond te grillen. Scheen er een waterig zonnetje in het vroege voorjaar, dan kwam ik er al aan met mijn sardientjes. Elke keer als er iets te vieren viel, moest ik weer zo nodig, ook als daar niet om werd gevraagd. Gek werden mijn vrienden er van. Mijn Q en ik trokken er ons weinig van aan. Sardientjes grillen was echt ons ding, zeg maar.

Maar de sardientjes zijn ongemerkt uit mijn leven weg gezwommen, zoals de laatste tijd wel meer uit mijn leven is verdwenen. Een echte verklaring heb ik niet. Het gebeurde gewoon. Life is what happened. Dus droog je tranen, ook al heb je veel verdriet, wist Koen Wauters van Clouseau. Je kunt treuren net als ik, maar het helpt ons niet.

Wat wél helpt is gewoon weer eens ouderwets sardientjes grillen op een ouderwetse kolenbarbecue. Daar was ik al die jaren natuurlijk niet voor niets aan verslaafd, en verdomd, oude liefde roest niet.

Idealiter eet je je sardientjes spartelvers aan een mediterraan strand, maar in die contreien maken ze de visjes meestal niet schoon en dan bijt je voor je het weet in een bitter hapje ingewanden. Niet gezellig. Ik maak ze dus wel schoon, en gebruik het liefst wat grotere exemplaren (uit Portugal) die uw visboer waarschijnlijk in de vriezer heeft liggen. Kost betrekkelijk weinig en smaakt vaak beter dan vers. En voor erbij tzatziki natuurlijk, wat mij betreft de ultieme sidekick voor die zilverkleurige rakkertjes.

Ingrediënten

-2 komkommers

-2 tenen knoflook

-10 g muntblaadjes, heel fijn gesneden

-500 g Griekse yoghurt

-peper en zout

-2 kilo grote sardines

-olijfolie

Schil de komkommers, snijd ze in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in kleine stukjes en kruid met zout. Hak de knoflook zeer fijn (of gebruik een pers) en meng met de munt door de komkommer. Meng de yoghurt erdoor en kruid met zwarte peper. Zet een paar uur in de koelkast. Haal de schubben van de visjes door met een aardappelmesje over de vis te strijken, van de staart naar de kop. Doe dat voorzichtig, anders gaat het velletje kapot. Snijd het buikje in en pulk de ingewanden er met uw wijsvinger uit. Spoel de visjes goed van binnen en buiten en dep droog. Bestrijk ze aan alle kanten met olie en kruid royaal met zeezout.

Stook de barbecue niet al te hoog op, anders maakt het druipende vet dat de sardientjes meteen in de fik vliegen. Rooster ze gelijkmatig in ongeveer in drie minuten per kant goudbruin, en draai ze voorzichtig om met twee lepels, dat werkt het best. Schenk nog een straaltje olijfolie over de tzatziki, en serveer visjes en saus met knapperig Turks brood dat u even in de oven opfluft. Een citroentje erbij is facultatief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden