de gids volkskeuken

De Volkskeuken: Franse keukenangst

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Groente à la tante Marie, hoofdgerecht voor 3 personen. 

Groente à la bonne femme. Beeld Marie Louise Schipper

Een buitenlandse reis was veertig jaar geleden een gevaarlijk avontuur. Gelukkig was er het Voorlichtingsbureau voor de voeding (nu het Voedingscentrum) dat waarschuwde voor alle risico’s die tijdens de reis op de loer lagen. Volgde je een (vermagerings)dieet, dan was er de brochure Met een dieet op vakantie naar het buitenland om je bij te staan. Je kon hem voor - omgerekend - 1,30 euro bestellen.

Een vakantie in Frankrijk vergde een gedegen voorbereiding. Het Voorlichtingsbureau liet weten: ‘Magere melkproducten zijn er moeilijk of niet verkrijgbaar. Wel kan men bij de meeste kruideniers magere melkpoeder (lait écrémé en poudre) kopen. Vele typisch Franse gerechten zijn erg vet. Die kunnen daarom beter niet, of alleen in kleine hoeveelheden worden gebruikt.’ Alle soorten paté, worst, slakken en uiensoep met brood en kaas kon je beter niet eten. Ook cassoulet, een peulvruchtenschotel, werd te vet bevonden.

Godzijdank waren Nederlandse slagers bereid vlees in te blikken. Handig voor op de camping. Een andere optie was de hotelkok om te kopen met het verzoek het eten op jouw manier klaar te maken. Ach, wat een droefenis. Iedere Franse kok kent wel de gerechten à la bonne femme, klassiekers die veel groenten bevatten. Deze is van tante Marie.

INGREDIËNTEN

500 g krieltjes, gekookt en afgekoeld

klont boter

2 sjalotten, in ringetjes

1 teentje knoflook, gehakt

4 worteltjes, in plakjes

300 ml (kippen)bouillon

scheutje droge witte wijn

3 takjes tijm

1 blaadje laurier

750 g verse tuinbonen of 200 g erwtjes

eventueel: 3 geroosterde kippenpootjes

Bereiding

Was de krieltjes en kook ze bijna gaar. Laat afkoelen. Laat de boter een beetje bruinen in een zware braadpan. Voeg de sjalotten toe en bak zachtjes glazig. Doe de knoflook erbij en bak even mee. Voeg de worteltjes toe en schenk wat bouillon eroverheen. Laat zachtjes pruttelen, er kan ook een scheutje witte wijn bij. Doe de kruiderij erbij, proef, en breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Als het geheel te droog wordt, voegt u nog wat bouillon toe.

Dop de tuinbonen, kook of stoom ze eventjes (eventueel met een takje bonenkruid) en voeg ze toe. De mijne heb ik dubbel gedopt omdat ze niet meer zo heel vers waren. U kunt ook erwtjes toevoegen: zowel tuinbonen als erwtjes zijn nu vers verkrijgbaar. De aardappeltjes kunt u bakken in olie of boter, met een snufje paprikapoeder voor een goudbruin effect. U kunt ze ook ‘gewoon’ toevoegen en lekker verwarmen. Ik heb er een geroosterd kippenboutje bij geserveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden