recept volkskeuken

De Volkskeuken: een hazelnootworteltaart voor tante

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: hazelnotenworteltaart met koffieglazuur, voor 8-12 stukken.

Hazelnootworteltaart versierd met aardbeien in chocola. Beeld Pay-Uun Hiu

Chinese tante wilde iets zoets. We hadden net uitgebreid gegeten op de Amsterdamse Zeedijk, want Chinese oom wilde naar een Sichuanrestaurant. Omdat het restaurant vol en druk was en wij behoorlijk afgepeigerd waren – het was zo’n week van three weddings and a funeral – streken we neer in de lounge van een van de omliggende hotels voor een koffie-met.

Chinese tante bestudeerde minutieus de drankenkaart en vond goddank iets wat er niet op stond. ‘Hebben jullie Frangelico?’, vroeg ze de ober, een aardige jongeman van Italiaanse afkomst. ‘Dat is hazelnotenlikeur. Kennen jullie dat niet?’ De ober vertrok en leek van de aardbodem verdwenen tot hij enige tijd later trots een fles Frangelico kwam laten zien.

‘Ein-de-lijk, na twee uur!’, riep tante. ‘En dertig minuten’, zei de ober zachtjes, voor de goede verstaander. Tante loste bijna gelukzalig op in de zoete hazelnootdamp van de likeur. ‘Dit moeten jullie proeven’, vond ze, terwijl wij braaf van het glas nipten dat ze ons één voor één voorhield. ‘Dit is nou echt iets voor een van je recepten’, zei ze tegen mij. Op dat moment was het wel het laatste waar ik trek in had, maar toen ik deze week een taart wilde bakken, rook ik opeens weer die Frangelico. Ik bewerkte een van mijn taartrecepten en maakte hazelnotenworteltaart met koffieglazuur, versierd met aardbeien in chocola.

Ingrediënten

1 vel bakpapier

beetje olie of boter

300 g wortel, geschild

250 g hazelnoten, gebrand en ongezouten, of

250 g hazelnootmeel

200 g palmsuiker

5 eieren, gesplitst

50 g ahornsiroop

75 g maizena

1 theel. bakpoeder

snuf zout

1 theel. kaneel

100 g gekonfijte sinaasappelschil, fijngehakt

3 eetl. Frangelico

150 g poedersuiker

3 eetl. sterke koffie (koud)

Bereiding

Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm (26 cm) en snijd het overtollige papier weg. Vet de rand van de springvorm in met wat olie of boter. Snijd de wortels in stukjes en maal ze fijn in de keukenmachine. Als u hele hazelnoten gebruikt in plaats van voorgemalen meel, kunt u die samen met de wortel fijnmalen. Klop de suiker met de eidooiers en roer de overige ingrediënten (behalve de eiwitten) erdoor. Klop de eiwitten stijf, spatel ze door het wortel-notenmengsel en giet dit in de springvorm. Bak de taart ca. 60 minuten in een voorverwarmde oven (170 graden, heteluchtoven). Controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Laat de taart goed afkoelen vóórdat je  het glazuur opbrengt.

Glazuur: meng de poedersuiker met de koffie en roer tot een glad papje. Zet de taart op een mooi bord en bestrijk met het glazuur. Decoreer als u wilt met hazelnoten, chocoladeboontjes of in chocolade gedompelde aardbeien. Laat het glazuur nog even opstijven in de koelkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden