De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Doperwtjes revisités

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: rode curry van doperwtjes met vis.

Beeld Onno Kleyn

Een bloedhete 24 juni vandaag, een prachtige dag voor de enige traditie die de Volkskeuken telt: dat ik u een recept geef voor doperwten à la française. Ter viering van juni, van de zomer, van het culinaire leven, van de groene gastronomische toekomst. De eerste aflevering van mijn petits pois-recept was in 2003 en scherpe oplettertjes weten dat de bereiding van jaar tot jaar niet altijd precies eender was. Dat komt doordat ik zelf niet elk jaar eender was. Mijn recentste aanpak is als volgt:

Dop pakweg 1,5 kilo verse erwtjes. Fruit een gesneden ui – naar keus grof of fijn – in een grote klont boter. Liefhebbers voegen daar een handje zelfgesneden blokjes of reepjes buikspek aan toe. Uitbakken hoeft niet. Doe er een in kwarten gesneden slahart bij (dat is de kwintessens van à la française) en smoor zachtjes 5 minuten in de gesloten pan. Voeg er dan de erwtjes bij plus een theelepel suiker (ja, kom maar weer door, reageerders) en eentje met zout (dito). Optioneel: een tak tijm, wat peterselie. Smoor zonder verdere toevoeging van vocht in de afgedekte pan pakweg 30 minuten (lang omdat er geen vocht bij gaat). Roer af en toe eens. En serveer.

Tot zover de informatie voor de nieuwkomers. Voor wie het bovenstaande al gâteau tranché is, hier een nieuwe toevoeging aan het erwtjesrepertoire: rode curry van doperwten met vis.

Ingrediënten

hoofdgerecht voor 2 personen

2 stukken visfilet, zalm of kabeljauw, op de huid

3 eetlepels Thaise rodecurrypasta

1 kg verse doperwten in de peul (± 300 g gedopt)

1 flinke ui, grof gesneden

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 rode puntpaprika, in reepjes

4 eetlepels olie

250 ml kokosmelk

2 limoenen

1 theelepel suiker

2 eetlepels Thaise vissaus

Vers korianderblad of een ander groen kruid

Bereiding

Wrijf de stukken vis in met 1 eetlepel rodecurrypasta en zet even weg. Dop de erwtjes. Fruit de ui, knoflook en paprika in 2 lepels olie tot de ui zacht wordt. Doe er 2 eetlepels currypasta bij plus de kokosmelk en roer goed. Voeg de erwtjes toe en zoveel water dat het bijna onder staat. Breng aan de kook en laat zachtjes 5 minuten garen. Breng daarna op smaak met wat limoensap (ik zou zeggen van een halve limoen), suiker en vissaus.

Bak de vis zachtjes in 2 lepels olie net aan gaar in circa 5 minuten. Serveer op de curry en garneer met groen en parten ­limoen. Erbij: rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden