De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: doe-het-zelfvleesvervangers van aubergine

Aubergineballetjes Beeld Tallina van den Hoed

Mijn puberdochter hakte de knoop door: na maanden van heel weinig vlees eten is ze nu een echte vegetariër. Haar emoties gaan van trots - ‘Ik vind het écht knap van mezelf’– via opluchting – ‘Nu hoef ik nooit meer uit te leggen waarom ik geen vleeswaren op brood eet’- naar lichtelijke schok – ‘Weet je wel in hoeveel snoep gelatine zit? Nu kan ik nooit meer supergoedkope drop eten’.

Ik probeerde me er een slag omheen te koken, want één vegetariër in het gezin wil niet zeggen dat we allemaal vleesloos moeten, maar telkens aparte pannetjes voor pastasaus of wokgerechten is ook zo wat. Natuurlijk zijn er vleesvervangers in de winkel te koop, maar dat zijn bewerkte voedingsmiddelen – net zoals frikandellen – en daar ben ik niet zo van. Bovendien smaken veel vleesvervangers naar frikandel maar zijn extreem veel duurder dan die frikandel.

Als je ze nou eens zelf zou kunnen maken? In het boek De vega optie van Joke Boon (uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 20,99) staan vijftig recepten voor zelfmaakvleesvervangers die je in een huis-tuin-en-keukenkeuken gewoon kunt maken en in veel gerechten kunt gebruiken. Zelfs zoon en bijna-puber, overtuigd carnivoor vond het interessante hapjes.

Ik maakte de dubbelgebakken aubergineballetjes met pijnboompitten. Ik hield me redelijk aan het recept, maar paneerde de balletjes nog voor ze de pan in gingen; zo kregen ze een lekker knapperig korstje.

Ingrediënten

1 ui

1 teen knoflook

olijfolie

500 g aubergine

75 g gedroogde tomaten op olie

25 g pijnboompitten

1 theel. zout

versgemalen peper

2 theel. gerookt paprikapoeder

1 theel. gedroogde oregano

50 + 25 g paneermeel

Snipper ui en knoflook en bak ze op een laag vuurtje in wat olijfolie. Snijd de steelaanzet van de aubergine en rasp ze op een grove rasp. De schil laat zich soms niet makkelijk raspen: snijd die in dunne sliertjes. Snijd de gedroogde tomaat fijn. Voeg, zodra de ui glazig is, de aubergine, gedroogde tomaat, pijnboompitten, gerookt paprikapoeder, oregano, zout en best wel wat peper toe en bak alles, af en toe roerend, in ongeveer 10 minuten gaar. Roer er 50 g paneermeel doorheen en laat het afkoelen.

Rol van dit mengsel – het hangt qua structuur tussen gehakt en deeg in – balletjes ter grootte van een ongepelde walnoot. Rol die balletjes door het laatste beetje paneermeel.

Bak ze, in een ruime pan in een sliert olie, voorzichtig bruin. Keer ze voorzichtig om. Wij aten het met simpele pasta met tomatensaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden