Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: bulgur met zomergroentestoof

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Bulgur met zomergroentestoof (hoofdgerecht voor 4 personen).

Bulgur met zomergroentestoof Beeld Tallina van den Hoed

Het is zomervakantie en we zijn nog niet ‘weg’. Opmerkelijk genoeg zijn allemaal vrienden dat ook niet. Helaas hebben alleen kinderen zoveel weken vrij en moeten grote mensen gewoon werken, dus laveren we tussen logeer- en speelafspraakjes, nemen we elkaars kinderen over, zodat de anderen kunnen werken. En soms schakelen we pubers in om op kleinere kinderen te passen en kopen we ze om met barbecue, film of onbeperkt en derhalve ongebreideld digitaal-schermgebruik.

Hoewel het zo eenmaal opgeschreven warrig uitziet, werkt het prima en resulteert het ook nog wel in doordeweeks gefeest, want de kinderen weer ophalen bij andere ouders is best gezellig, er staat toch nog wijn in de koelkast en patat is zó gehaald en die pubers beheersen de kunst om diepvriespizza’s in de oven te mikken als geen ander.

Om te zorgen dat hun strakgebeugelde tandjes straks niet uit hun pubermondjes vallen als gevolg van scheurbuik eten we vandaag iets lekker zomers met veel groenten die nu op hun lekkerst zijn.

Ingrediënten:

2 uien

4 tenen knoflook

1 stengel bleekselderij

olijfolie

1 aubergine

1 rode paprika

1 gele paprika

1 blik gepelde tomaten

zout, peper

1 eetl. ras el hanout

250 - 300 g bulgur

falafel

takjes peterselie/bieslook/selderij/bosui

100 g griekse yoghurt

Bereiding

Snipper de ui en de knoflook. Schil de stengel bleekselderij en snijd hem in dunne reepjes. Houdt de eventuele blaadjes apart om te garneren. Laat dit zachtjes bakken in een gulle sliert olijfolie terwijl u de rest van de groenten snijdt. De aubergine snijdt u eerst in plakken en daarna in blokjes, de paprika’s in niet al te kleine stukken. Doe de groenten in de pan en bak ze een paar minuten. Doe dan de gepelde tomaten erbij en duw de tomaten klein. Voeg zout en peper toe en de ras el hanout. Roer goed en laat de groente zeker 20 minuten pruttelen. Doe er wat water bij als het te hard gaat en de groentestoof te droog wordt.

Kook in die tijd de bulgur conform de verpakking, bak de falafel en maak de kruidenyoghurt: snijd de kruiden heel fijn en meng ze met wat versgemalen peper en een pietsje olijfolie door de yoghurt.

Proef of de groentestoof hartig genoeg is. Verdeel de bulgur over 4 borden, schep de groentestoof erop en schik de yoghurt ernaast. Lekker met met wat knapperige groenten. Geen zin in falafel? Gehaktballetjes zijn er ook lekker bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden