De volgende vergadering

Leden van het Europese parlement in vergadering Straatsbrug, Frankrijk, 23 oktober 2012, Foto Vincent Kessler / Reuters

DOOR HANS AARSMAN

Ik mag mijn handen dichtknijpen dat er nooit fotografen binnenkomen als ik een keer in vergadering ben. Ze zouden me gapend kunnen aantreffen, onderuit zakkend, in slaap vallend, tekeningetjes makend, met mijn telefoon in de weer, in papieren bladerend die niets met de vergadering hebben uit te staan. Alles om maar niet te zijn waar ik ben. Ik ben geen vergadertijger. De 56 mannen en vrouwen op deze foto wel. Onvoorstelbaar: iedereen is klaarwakker.

Van boven naar beneden loopt door het gezelschap een scheidslijn, links zitten de liberalen van ALDE, met op 192 onze eigen Hans van Baalen. Op de bovenste rij is nummer 490 de laatste liberaal, de rij daaronder nummer 409. De rijen daaronder worden de liberale gelederen gesloten met de nummers 331, 258, 195 en 141. Rechts van de scheidslijn zitten de sociaal-democraten van de PPE. Aan het handopsteken te zien zou je niet zeggen dat er een scheidslijn loopt, binnen de partijen wordt niet unaniem gestemd.

Maandelijks verhuist het complete parlement van Brussel naar Straatsburg en terug, kosten 200 miljoen per jaar. Het gele kartonnen stoeltje dat sommigen op hun tafel hebben is bedoeld als protest tegen deze tijd- en geldverslindende operatie. Ook daarover heerst binnen de partijen geen unanimiteit, 15 liberalen hebben een geel stoeltje op tafel en 7 sociaal-democraten.

Waar zouden op dit moment de stemming over gaan? Moeilijk te zeggen, op de plenaire bijeenkomst van 23 oktober is heel wat ter tafel gekomen. Het tellen van de stemmen moet een hels karwei zijn, sommigen steken hun hand nauwelijks op. Heeft 494 jeuk aan zijn oor of stemt hij? Brengt 331 haar kapsel in orde of stemt ze?

Nummer 261 heeft zo'n flinke stapel dossiers meegenomen, die komt niet eens aan stemmen toe, als hij al kan vinden waar het over gaat. Wie zou het zijn? Na wat mislukte pogingen kom ik met de zoektermen EU, seating en plan terecht op een site waar je de namenlijst van de parlementsleden kunt downloaden. Het is Albert Dess, een Duitse sociaal-democraat, een ingetogen Tiroler jasje heeft hij aan. Dess heeft landbouw gestudeerd, jarenlange parlementaire ervaring, twee lintjes gekregen, gepokt en gemazeld in de politiek. Toch neemt hij het allemaal erg serieus, aan de stapel te zien. Of zou hij net als ik papieren bij zich hebben die niets met de zittende vergadering te maken hebben? Is dat vast doorgenomen. Voor de volgende vergadering.

Updates

Twitter.com/HansAarsman

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden