De voetbaldroom van Klaas-Jan Huntelaar

Charles Bromet en Willem Vissers

Exact vier jaar geleden, op 30 december 2005, gaf het KNMI een weeralarm af, maar dat was niet de reden dat ik de wedstrijd Heerenveen ¿ Ajax zou missen. Ik moest met mijn auto nog wat kilometers doorglibberen richting Groningen, waar mijn vader later die dag zou overlijden in het Universitair Medisch Centrum.

Later die avond, op de terugweg naar huis, hoorde ik de nieuwslezer op de radio kort en bondig samenvatten wat zich in het Abe Lenstra Stadion had afgespeeld. In zijn laatste wedstrijd voor Heerenveen had Klaas-Jan Huntelaar afscheid genomen met een 4-2 overwinning. Uiteraard scoorde hij ook die avond, zijn zeventiende doelpunt in één seizoenshelft bij Heerenveen.

Op 8 januari 2006, een paar dagen na de crematie, was ik er wél bij toen Huntelaar in de Arena werd gepresenteerd als nieuwe aankoop van Ajax. Met negen miljoen euro was hij toen nog de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis. `Er zijn dagen dat ik het niet in mijn portemonnee heb¿, merkte zijn vader Dirk Jan droogjes op.

Doordat pa Huntelaar een nogal prominente plek zou innemen in het verhaal dat de volgende dag in de krant kwam te staan, vroegen talloze mensen mij later of dat nu iets te maken had gehad met de dood van mijn eigen vader. Maar dat was absoluut niet het geval.

Wij raakten in de perskamer van Ajax in gesprek en ik zou wel gek zijn geweest als ik de meesterlijke citaten van Dirk Jan Huntelaar níet had gebruikt. Hij vertelde hoe hij het zelf, vanwege een klompvoet, een mij tot dat moment onbekend fenomeen, nooit verder had geschopt dan de amateurs van H & K (Hummelo & Keppel).

Mijn favoriete citaat uit dat verhaal kwam ook uit de mond van Dirk Jan Huntelaar. Het ging over de nieuwe roem van zijn zoon. Hij zei: `Als je Sinterklaasinkopen doet, staan de mensen je al vanaf vijfhonderd meter afstand aan te kijken. Dat hoeft voor mij niet zo. Het is naar. Maar de mensen zijn in deze contreien wel het nodige gewend, met mannen als Bennie Jolink en Guus Hiddink. Ze zijn niet zo snel in de war.¿

Niet zo snel in de war zijn. Als er één zinsnede ook van toepassing is op zijn zoon, dan is het deze wel. Dat bleek eens te meer uit het mooie interview dat collega Sjoerd Mossou van het AD met hem had en dat dinsdag werd geplaatst.

Hoewel zijn jaar in sportief opzicht niet vervelender had kunnen verlopen ¿ afgedankt door Real Madrid, dat eerder nog 27 miljoen euro voor hem had overgehad, om daarna bij AC Milan op de reservebank te belanden ¿ is Huntelaar allerminst uit evenwicht gebracht.

Dankbaar en liefdevol praat hij over de geboorte van zoon Seb, zonder dat hij zich overgeeft aan sentimentele clichés. Ondertussen wacht hij nu maar eens af wat de gesprekken met AC Milan deze week zullen brengen. Wordt het in januari opnieuw tijd om te verkassen op blijft hij in het San Siro?

Persoonlijk hoop ik op het laatste. Dat hij blijft, dat hij zijn kans zal krijgen en dat hij die dan ook gaat pakken. Misschien heeft dat wel te maken met het feit dat het weer 30 december is, het KNMI opnieuw waarschuwt voor verraderlijke omstandigheden op de weg en Klaas-Jan Huntelaar nog steeds onverstoorbaar doorgaat met waar het hem allemaal om te doen is: zijn voetbaldroom najagen.

`Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld, nog geen moment¿, zegt hij op driekwart van het interview met Mossou. `In Nederland was ik uitgeleerd, het was tijd om de stap te maken. Nu doe ik er alles aan om te slagen en ga ik voor het allerhoogste, veel ingewikkelder is het niet. Volgens mij werkt dat bij iedere sporter zo.¿

Inderdaad, Klaas-Jan Huntelaar is nog helemaal niets veranderd. Dat 2010 maar zíjn jaar mag worden.

Charles Bromet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden