De voetafdruk van Carlos Slim vind je overal in Mexico

WOUTER KEUNING EN MARJOLEIN VAN DE WATER

'Het is simpel', verklaarde de Mexicaanse financieel analist Martin Lara gisteren de interesse van 's werelds rijkste burger Carlos Slim in het Nederlandse telecombedrijf KPN. 'Door de economische ontwikkelingen zijn de prijzen laag in Europa. Slim houdt van goedkope aandelen.'

Lara refereerde daarmee onder meer aan de periode waarin de inmiddels 72-jarige Slim de fundamenten legde van wat inmiddels is uitgegroeid tot het conglomeraat met de naam Grupo Carso.

Nadat hij net als zijn vijf broers en zussen 3 miljoen dollar had geërfd van zijn vader - die zijn fortuin op zijn beurt had vergaard met handel in vastgoed - vergrootte Carlos Slim zijn fortuin in de jaren zeventig met risicovolle beleggingen. Toen Mexico eind jaren tachtig in een diepe economische crisis raakte, sloeg Slim, zoon van een van oorsprong Libanese vader en Mexicaanse moeder, zijn slag.

De Mexicaanse regering zag zich gedwongen een groot deel van haar staatsbedrijven in de uitverkoop te doen. Het Telecombedrijf Telmex was daar een van. In 1990 kocht Slim het bedrijf. De overeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door toenmalig president Carlos Salinas, een goede vriend van Slim. Hoewel de zakenman altijd heeft ontkend dat er vriendjespolitiek werd bedreven, waren de voorwaarden van de overname gunstig. De prijs was relatief laag en Salinas hield de telecommarkt volgens afspraak zes jaar lang op slot voor concurrenten. Die tijd benutte Slim om zijn fortuin verder uit te breiden en zichzelf een stevige positie te verschaffen op de telecommarkt. De Telmex-overname legde hem bepaald geen windeieren.

In Mexico heeft Slim via América Móvil 70 procent van de markt voor mobiele telefonie in handen en via zijn andere concerns 80 procent van de vaste telefonie en bijna 90 procent van de internettoegang. Het is veruit het grootste telecombedrijf van Zuid-Amerika en wereldwijd de vier na grootste speler.

Volgens cijfers van de OESO liggen de Mexicaanse prijzen voor vaste lijnen tot 63 procent hoger dan in andere OESO-landen. Toegang tot breedbandinternet is tot tien keer duurder. Slim trekt zich niets aan van die kritiek. 'Als consumenten niet tevreden zijn, dan lopen ze wel weg', aldus de pleitbezorger van de vrije markt.

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is Carlos Slim inmiddels goed voor 69 miljard dollar (52 miljard euro). Hij is daarmee rijker dan Bill Gates, de oprichter van Microsoft. Ondanks zijn enorme rijkdom woont Slim al jaren in hetzelfde, relatief eenvoudige zeskamerappartement in Mexico-stad.

Hoewel zijn telecomactiviteiten altijd een groot deel van zijn aandacht opslokten, was de Mexicaanse ondernemer al van jongs af aan ook actief in andere takken van sport. Zijn conglomeraat bestaat inmiddels dan ook uit een enorme waaier van verschillende bedrijfsactiviteiten.

In Mexico is zijn aanwezigheid zelfs zo alomtegenwoordig dat Mexicanen hun land schertsend 'Slimlandia' noemen. Of het nu gaat om telecom, mijnbouw, horeca, tabaksindustrie, onroerend goed, constructie of het bankwezen, Slim heeft in alle sectoren een dikke vinger in de pap.

De multimiljardair is eigenaar van ziekenhuizen en warenhuisketens, verkoopt verzekeringen en tijdschriften, heeft in Mexico-stad hele wijken in bezit en haalt in het hele Latijns-Amerikaanse continent bauxiet, goud en koper uit de grond.

Zijn invloed op de Mexicaanse economie is dermate groot, dat klachten over zijn enorme macht vaak nergens toe leiden. De vrees bestaat dat ieder deukje in Slims imperium, de Mexicaanse beurs negatief zal beïnvloeden. De opgetelde waarde van zijn bedrijven zou goed zijn voor eenderde van de totale waarde van alle bedrijven die actief zijn op de Mexicaanse beurs.

De dagelijkse leiding van zijn bedrijf heeft Slim inmiddels overgedragen aan zijn drie zoons: Carlos junior, Marco Antonio en Patrick. Zijn drie dochters worden geacht niet te werken. Rustiger is Slim senior er niet op geworden. De man die in eigen land ook bekend is onder de bijnamen De Grote Kapitalist, Koning Midas en De Veroveraar heeft een aantal commissariaten bij ondernemingen die onder de vleugels van zijn Grupo Carso vallen.

Via zijn eigen Museo Soumaya, vernoemd naar zijn in 1999 overleden vrouw, is hij bovendien actief in de kunstwereld. Met meerdere eigen stichtingen draagt hij bij aan allerhande ontwikkelingsprojecten in zijn eigen land en in de rest van Latijns-Amerika en strijdt hij tegen armoede.

Dat doet hij naar eigen zeggen overigens vooral om economische redenen. In een interview met Forbes zei hij onlangs: 'Vroeger deden mensen dit soort dingen om ethische en morele redenen. Ik doe het omdat het de best denkbare investering is in de economie.' Volgens zijn eigen website reist Slim stad en land af, bijvoorbeeld in zijn rol als VN-adviseur op het gebied van energie en klimaat of als 'partner in goede doelen' van Bill Gates en Bill Clinton.

Volgens sommigen slaat Slim door met zijn werklust. In een groot profiel van Carlos Slim in het zakenblad Quote, stelde zelf verklaard familievriendin Guadalupe Loaeza een paar jaar terug: 'Sinds zijn vrouw in 1999 overleed, is hij niet meer dezelfde. De balans is weg, er is niemand meer die tegen hem zegt: nu is het genoeg.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden