5 redenen Joke Schauvliege

De Vlaamse minister Joke Schauvliege blunderde al vaker, toch heeft ze een grote achterban

De Vlaamse minister voor Natuur, Landbouw en Omgeving, Joke Schauvliege (48), heeft dinsdag ontslag genomen, nadat zij een complottheorie had gelanceerd over de Belgische klimaatmarsen. Vijf redenen waarom u haar moet leren kennen. 

Beeld Berto Martinez

1. Ze struikelde over een nieuwjaarstoespraak

Bij een speech, tijdens een nieuwjaarsreceptie van het Algemeen Boerensyndicaat, zei Joke Schauvliege (48) dat de klimaatmarsen van scholieren zijn ‘opgezet’. De minister van Natuur, Landbouw en Omgeving wist ook wie erachter zat: natuurorganisaties, die jaren geleden al hadden gedreigd met betogingen als wraak voor vroegere demonstraties van landbouwers. ‘Ik kan u verzekeren dat ik geen spoken zie’, onderstreepte Schauvliege nog, want het was haar ‘ook verteld vanuit de Staatsveiligheid’, de Belgische AIVD. De inlichtingendienst zei van geen enkel complot te weten, en de minister ook nergens over te hebben geïnformeerd. Schauvliege bood haar excuses aan omdat ze zich ‘had laten meeslepen door een bepaalde frustratie en emotie’. De kritiek bleef echter aanzwellen, en de minister stapte op.

2. Ze kent haar achterban goed

De christendemocratische Schauvliege is een rustige, niet-aanvallende politica, en die stijl wordt zeer gewaardeerd door een belangrijk deel van de achterban van haar partij, de CD&V. Dat zijn niet de kosmopolitische stedelingen, maar mensen uit het landelijke gebied, die gehecht zijn aan hun tradities en hun eigen belangen niet graag opofferen voor de plots zo grote zorg over het milieu. Schauvliege kan al lang op hun steun rekenen: ze werd op haar 24ste gekozen tot gemeenteraadslid in Evergem, iets ten noordwesten van de stad Gent, en oefent dat mandaat nog steeds uit.

3. Ze was zeer geliefd bij de boeren

De kritiek op haar milieubeleid was hard, maar Schauvliege heeft zich altijd sterk gemaakt voor de landbouw. Zo nam zij bij de crisis in de melkveesector en de varkenshouderij, maar ook bij de perenboycot uit Rusland, telkens maatregelen om de boeren te steunen.

4. Ze blunderde eerder als minister van Cultuur

Ze had niet veel op met kunst en cultuur, vertelde Schauvliege in 2009 bij haar aanstelling als minister van Cultuur. Het enige theater dat ze zag, bekende zij, was een amateurgezelschap in Evergem. In 2012 heeft ze het over de acteur Matthias Schoenmakers in plaats van Schoenaerts en een jaar later kondigde ze de band Yevguenie aan als ‘Zjef Geenie’. 

5. Haar partij vergeeft haar graag

Haar populariteit bij de achterban heeft Schauvliege bij de vorige verkiezingen 55.219 voorkeurstemmen opgeleverd. De CD&V laat dit stemmenkanon dus niet vallen. Bij de verkiezingen in mei is Schauvliege lijstrekker van de partij in Oost-Vlaanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden