De vingerstrip

Rob Marcus uit Wijk bij Duurstede is de man die de Chinezen koffie heeft leren drinken, jaren geleden toen hij in Hong Kong distributeur was van Douwe Egberts....

Hij vertelt het er maar even bij, omdat hij bedoelt: beginnende ondernemers hebben weinig kans van slagen, maar ík kom er wel.

Marcus, tegenwoordig directeur van de firma Arte Viva voor innovatieve peuterspullen als ledikantverkleiners en knoeivrije lepels, is inderdaad hard op weg een grote jongen te worden in het internationale vingerstripgebeuren. Zijn octrooi, nummer 1012773 van dit voorjaar, vijf zelfgetypte velletjes met twee eigengemaakte lijntekeningen, vormen daarvoor de basis.

In twaalf Europese landen verkoopt hij nu al zijn flexibele, transparante, zelfklevende kunststof Kikidoo-strips die de korte scharnierende kant van deuren afschermt. Zodat peuters er hun vingers niet tussen kunnen beknellen. Aan Japan en de VS wordt vanuit Wijk bij Duurstede gewerkt.

In Nederland belanden jaarlijks zevenduizend kinderen met beknelde vingertjes in het ziekenhuis, waarmee ze in de statistieken van Consument en Veiligheid terechtkomen. In werkelijkheid moeten het er nog veel meer zijn.

Dat gebeurt niet in kinderdagverblijven, want daar zijn de korte scharnierende kanten van de deuren van inspectiewege afgedicht met vingerstrips. Alleen, vinden ze bij Kikidoo, zijn de producten die daarvoor op de markt zijn, niet optimaal. Ze zijn doorgaans lelijk wit. En de metaalstrips waarmee ze worden vastgespijkerd, laten later akelige littekens op deur en sponning achter.

En hoe dan ook zijn ze bedoeld voor de professionele peutermarkt, te duur voor de consument. Terwijl thuis toch verrreweg de meeste vingertjes op bescherming wachten. Marcus: 'Eigenlijk moet het in een huis met kleine kinderen normaal worden om strips op de deuren te hebben. Net als tegenwoordig ieder jong gezin een traphekje heeft.'

De transparante vingerstrip is niet Marcus' eigen vinding, het idee is van Henk Lenten uit Sneek, een kunstenaar annex materiaalexpert bij kunststof-buizenfabrikant Wavin.

Lentens dochtertje kreeg thuis haar vingers tussen de deur, papa sloeg aan het denken en verzon iets waarmee ondernemer Marcus, die zich aan het toeleggen was op innovaties in de peutermarkt, uit de voeten kon. Via uitvindersgilde NOVU, dat haast kostenloos assisteerde bij het octrooi, vonden ze elkaar. Marcus is octrooihouder, Lenten krijgt royalty's.

Hun vingerstrip is hightech voor peuters. De strip bestaat uit hard pvc waar hij de deurspleet moet afschermen en soepel pvc waar beweging mogelijk moet zijn. Beide kunststoffen zijn in één keer door een spuitmachine vervaardigd. Door de materiaalkeus zijn knikkende naden, die in de bestaande strips uiteindelijk altijd scheuren, niet nodig.

Het kunststof is transparant, waardoor de strips minder opzichtig ogen dan de witte. En bevestigen is simpel met professioneel tweezijdig tesa-plakband. Officiële proefnemingen in een veiligheidsinstituut hebben aangegeven dat ze zeker 150 duizend deurbewegingen lang blijven zitten.

Vooralsnog worden de strips, die nu vooral naar kinderdagverblijven gaan en verder bij tachtig babyspeciaalzaken in setjes van twee maal 120 centimeter te koop zijn (36 gulden), gemaakt bij een grote Nederlandse kunststoffabriek. Mocht de wereld echt aan de Nederlandse vingerstrip willen, dan wordt het grootscheepse productie in China. Komt Marcus daar ook weer eens niet op de koffie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden