De Vilder sr is verhalen over 'Vildergate' beu

Rob de Vilder is het incasseren beu. Daarom sleept hij vandaag twee zakenlieden voor de rechter, die hem al jaren publiekelijk verwijten maken....

Van onze verslaggever

Michiel Kruijt

AMSTERDAM

'Vildergate' hebben de zakenlieden Wim Laverman en Jan van Buuren de affaire gedoopt. Ergens halverwege de jaren tachtig werd Laverman voor miljoenen guldens opgelicht door de zoon van Rob de Vilder, Robin. Als gevolg daarvan wankelde de onderneming van Laverman en Van Buuren. Ze moesten er geld in pompen om het bedrijf overeind te houden. Dat lukte met hard werken net.

Robin de Vilder kreeg straf: twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het vonnis werd in 1991 uitgesproken door het gerechtshof in Amsterdam en doorstond de toets der kritiek van de Hoge Raad. Maar Robin gaat pas vandaag naar het gevang.

Dat komt door De Vilder senior, zeggen de twee zakenlieden. Die heeft zoonlief jarenlang uit het cachot weten te houden. Zijn hele, zeer omvangrijke netwerk heeft hij daarvoor ingeschakeld. Schande, klassejustitie, zeggen ze

Het is nog erger. Vader de Vilder dekt zijn failliet verklaarde zoon, beweren Laverman en Van Vuuren in koor. Als het tweetal beslag wil leggen op de huisraad van zoon, blijken de spullen 'opeens' aan vader toe te behoren.

En als ze bij Robin loonbeslag leggen voor vierhonderd gulden per maand, schrijft senior een briefje aan junior dat hij voor datzelfde bedrag huur moet gaan betalen. Weg loonbeslag. 'Ik heb die brief. De vader is nog verwerpelijker dan de zoon', zegt Laverman.

De afgelopen jaren heeft het duo luidkeels zijn ongenoegen geuit in kranten, in tijdschriften en op de televisie. Sterker nog, de twee ondernemers hebben achtduizend brieven rondgebracht in de Gooise villawijk waar de familie De Vilder resideert. Met daarin de waarheid en niets dan de waarheid.

En onlangs nog hebben ze vijfhonderd leden van de Amsterdamse Kamer van Koophandel benaderd met het verzoek of die een bijdrage willen leveren aan het 'Doctor Robin de Vilder-fonds', dat één keer per jaar een bedrag uitkeert aan een slachtoffer van oplichting.

Nee, Rob de Vilder is het beu. Zeven jaar lang heeft hij, in het belang van zijn zoon, niet gereageerd op de verwijten van het duo. Maar op de dag dat zijn zoon de cel in moet, slaat hij terug.

Vandaag zal op de bureaus van Laverman en Van Buuren een dagvaarding neerdwarrelen. De Vilder senior vraagt daarin de rechtbank een einde te maken aan 'de al zeven jaar durende pogingen van Laverman en Van Buuren mijn reputatie en privéleven te beschadigen'. De voorzitter van de Kamer van Koophandel wil dat de heren de mond wordt gesnoerd.

En Robin? 'Die leeft nog steeds op grote voet', zegt Laverman. 'Die heeft nog geld op bankrekeningen in Zwitserland staan. Die geeft een dure trouwpartij. Terwijl ik nog zeven miljoen van hem krijg.'

Onzin, meent vader De Vilder. Robin heeft zijn leven gebeterd. Hij heeft een studie wiskundige economie gedaan en hoopt binnenkort te promoveren. Op 16 juni, om precies te zijn. Dan mag doctorandus R. de Vilder even uit zijn cel en keert hij als doctor R. de Vilder daar weer in terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden