De vijf zwakke sterktes van Jeb Bush

Jeb Bush heeft zaterdagavond zijn campagne gestaakt. De man die vorig jaar als favoriet aan de Republikeinse verkiezingsrace begon, kon niet op tegen het geweld van de outsiders. Eigenlijk deed hij niet veel verkeerd. Alleen: alles wat een presidentskandidaat normaal gesproken helpt, hielp Jeb Bush niet.

Jeb Bush, die zaterdag zijn nominatie voor het Republikeinse presidentskandidaatschap liet varen. Beeld AFP

1. Gematigd realisme

Bush was met John Kasich de enige kandidaat die niet meeging in de populistische draai naar rechts. Hij was de enige die tijdens tv-debatten Donald Trump hard durfde aan te vallen op zijn inhoudsloze retoriek. Meer dan applaus van het partij-establishment in de zaal leverde hem dat nooit op.

2. Ervaring

Bush heeft een prima staat van dienst, als gouverneur van Florida. Economisch bloeide de staat op, en toen de staat werd getroffen door een reeks zware orkanen trad Bush doortastend op. Helaas had hij daarvoor geen bommen nodig. 'Jeb Bush deed goede dingen in het verleden, maar hij is niet het antwoord van de toekomst', sneerde het kamp-Rubio.

Opluchting

Trump en Clinton vierden hun overwinningen met een gevoel van opluchting. Lees hier het artikel van Amerika-correspondent Michael Persson.

 3. Geld

Bush was de man met de best gevulde campagnekas. Naast zijn eigen pot met geld had hij de steun van Right to Rise, een zogeheten super-PAC (politiek actiecomité) dat ongebreideld geld voor hem kon ophalen bij de rijke bovenlaag van het land. In totaal spendeerden zij samen 130miljoen dollar, wat neerkomt op zo'n 1.400 dollar per stem. Het meeste ging op aan televisiespotjes. Jammer voor hem dat niemand daar nog naar kijkt. Zoals conservatief historicus Timothy Stanley schreef: 'De enige mensen die tegenwoordig nog tv kijken zijn te oud om wakker te blijven tijdens zijn spotjes.'

4. Inhoud

Bush was een kandidaat die van de inhoud hield. Op verkiezingsbijeenkomsten ging hij serieus in op gedetailleerde vragen over de kleine lettertjes op een belastingformulier. Zijn grapjes waren slimmer dan die van de meeste andere kandidaten. Niemand begreep ze.

5. Connecties

Zijn geld kwam van Wall Street en zijn ideeën kwamen uit Washington Jeb Bush kende alle oude patriciërs die er toe doen in de conservatieve, verstrengelde wereld van politiek en geld. Hij was dankzij zijn naam verbonden met iedereen die in het verleden aan de familiestamboom was blijven hangen. Helaas voor Bush was het net een jaar waarin juist niemand iets met Wall Street of Washington te maken wilde hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden