De vijf verboden op sollicitatiegesprek

Je gaat natuurlijk altijd goed voorbereid op sollicitatiegesprek. Je weet precies wat je moet zeggen en hoe je jezelf gaat verkopen. Er zijn echter ook dingen die je beter niet kunt doen of zeggen. VKbanen zet ze voor je op een rij.

Sanne Riepema
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

1. Te kortaf zijn
Je gesprekspartner verwacht geen hele pleidooi over je (privé)leven. Maar je kunt ook te kortaf zijn. Vermijd antwoorden die maar uit één woord bestaan, zoals ja, nee en misschien. Je sollicitatiegesprek dient om jou te leren kennen en om uit te maken of je al dan niet de kwaliteiten hebt die nodig zijn voor de baan. Vertel dus relevante zaken, zonder eindeloos door te draven, met zoveel mogelijk kleur en detail als mogelijk. 'Verkoop' jezelf kort maar krachtig.

2. Zaken die er niet toe doen
Tijdens een sollicitatiegesprek kan het wel eens voorkomen dat jullie afdwalen van het onderwerp. Ineens heb je het over je huisdier, vakanties, het dagelijks leven of het nieuws. Niets mis mee, als je zelf maar weer zo snel mogelijk terugkomt op de orde van de dag. Verder is het helemaal niet verkeerd om een eigen mening te hebben, maar houd er rekening mee dat je gesprekspartner een totaal andere mening kan hebben. Tenzij je toekomstige baan er rechtstreeks mee te maken heeft, kan je je ongezouten mening, over bijvoorbeeld de politiek, beter voor jezelf houden.

3. 'Mijn vorige baas was een zak'
Het is de klassieke val voor mensen die met slaande deuren op hun vorige baan vertrokken zijn. Je negativiteit over je vorige baas en/of collega's meenemen naar je sollicitatiegesprek. Hoe kwaad je ook bent, hoezeer je ook met recht en reden zegt en denkt dat je onterecht behandeld werd, probeer je in te houden. Het is niet alleen onvolwassen om gal te spuwen, maar ook weinig respectvol. Je toekomstige baas wil immers niet dat je ook zo over hem praat bij een eventuele volgende baan. Je kan van een toekomstige werkgever ook niet verwachten dat hij een heldere mening vormt over iets waar hij/zij maar één klok over hoort luiden. Besef ook dat je eigenlijk geen idee hebt wie je gesprekspartner allemaal kent. Misschien zijn hij/zij en je vorige baas wel goeie vriendjes op de golfclub? Oeps....

4. 'Gaan we straks nog iets drinken?'
Ook al is het een leuk gesprek en je voelt een goede klik tussen jou en je gesprekspartner, word nooit te vriendelijk of persoonlijk met hem of haar. Je blijkt misschien allebei keiharde voetbalfans te zijn, dat is nog geen reden om ineens termen als 'makker' of 'maat' te gaan gebruiken of samen een biertje te willen gaan drinken.

5. Lachstuip
Toevallig heb je die ene gesprekspartner uit de duizend te pakken die ook nog eens grappig uit de hoek kan komen. Of misschien niet, maar er worden toch pogingen tot grapjes ondernomen. En je denkt: ik moet lachen, anders gaat hij/zij beledigd zijn. Tot zover ben je goed bezig. Maar je moet ook niet keihárd gaan lachen. Lachtranen die niet gemeend zijn, komen absoluut niet professioneel over. (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden