De vijf invloedrijkste Nederlanders van de jaren nul

Wat zijn de vijf invloedrijkste Nederlanders van het afgelopen decennium?

Door Ben van Raaij en Wilco Dekker

In willekeurige volgorde:

Kees van Lede (67)

Oud-Akzo-topman met groot gezag in bedrijfsleven en politiek. Begon bij Shell en McKinsey. In de jaren zeventig topman van Nederhorst Bouw, later bestuurder Hollandse Beton Groep en voorzitter VNO-NCW. Vanaf 1991 bestuurder bij Akzo, later AkzoNobel. Bestuursvoorzitter van 1994 tot 2003. Nu commissaris bij Philips, Heineken, Air France-KLM en Sara Lee. Adviseur JP Morgan. Zat ook in commissie-Dijkstal, over de beloning en rechtspositie van politici en topambtenaren.

Herman Wijffels (67)

Invloedrijk CDA'er, smeedde in 2007 kabinet Balkenende-Bos. Ambieerde zelf nooit politieke functies. Econoom. Kwam begin jaren tachtig bij de Rabobank, waar hij in 1986 hoogste man werd. Van 1999 tot 2006 voorzitter van de SER, daarna bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Vleesgeworden poldermodel, leidde vele adviescommissies. Commissaris bij SHV en voorzitter stichting Nieuw Leiderschap. Kritiseerde riskant gedrag van banken dat leidde tot kredietcrisis.

Alexander Rinnooy Kan (60)

Veelzijdig en veelgevraagd bestuurder, drie keer aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van Invloedrijkste Nederlanders. Als een van de zeer weinigen thuis in drie werelden: wetenschap, bedrijfsleven en openbaar bestuur. Was in de jaren tachtig rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in de jaren negentig voorzitter van VNO-NCW en daarna lid van de raad van bestuur van de ING Groep, voor hij in 2006 voorzitter werd van de SER. Is lid van D66.

Victor Halberstadt (70)

Econoom met indrukwekkend en divers netwerk in binnen- en buitenland. Adviseert politici en bestuurders. Sinds 1974 hoogleraar openbare financiën in Leiden, sinds 1986 in deeltijd. Was 32 jaar kroonlid van de SER en 20 jaar honorair secretaris van de Bilderberg. Nu onder meer nog commissaris bij TNT en het Concertgebouw, adviseur van Goldman Sachs en fellow van het World Economic Forum in Davos. Lid van de raad van toezicht van De Nederlandse Opera.

Jeroen van der Veer (62)

Nam dit jaar afscheid als bestuursvoorzitter van Shell, veruit het machtigste bedrijf van Nederland. Werd er in 2004 de baas, na het schandaal over de olie- en gasreserves. Habitué in de hoogste kringen, internationaal met name. Sinds afscheid commissaris bij vier toonaangevende Nederlandse bedrijven (Shell, Unilever, Philips en ING) en bij het Concertgebouw. Zit ook in commissie die zich buigt over de toekomst van de NAVO.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. (ANP) Beeld
SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden