Column

De vieze woordjes van Halbe Zijlstra

Excuses lagen voor de hand, maar daaraan kleefden toch te veel nadelen

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer. Beeld anp
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer.Beeld anp

In het AD zei Halbe Zijlstra (VVD) afgelopen zaterdag dat het maar eens uit moest zijn met gratis borstvergrotingen voor vluchtelingen, daarmee ten onrechte suggererend dat zulke ingrepen worden vergoed. Overal in het land stikten lezers in verontwaardiging. Nu kregen die vluchtelingen dus ook al grote borsten, gratis en voor niets, terwijl de helft van het eigen volk moest sappelen, goedbeschouwd niet eens tieten had.

Ik stelde me die ochtend voor hoe Zijlstra in zijn badkamer stond - hoe slecht zou hij zich voelen? Zijn fout kwam ook nog eens op een ongelukkig moment - de avond ervoor waren vluchtelingen aangevallen. Ik wist niet hoe het bij Zijlstra zat, maar in mijn hoofd zijn onwaarheid en geweld, om even een dyslectische vriend te citeren, nu eenmaal onsmakelijk met elkaar verbonden.

Mijn bekommernis viel niet uit de lucht. Zelf heb ik ook eens een gruwelijke fout gemaakt, over Jodentransport nog wel, en daarvoor dezelfde dag uitgebreid excuses gemaakt. Van Zijlstra's woordvoerder ontving ik toen een compliment: 'Zo doe je dat! Je bent zodanig op de grond gaan liggen dat niemand meer boos op je kan zijn.'

Het compliment gaf een dubbel gevoel, want zo instrumenteel was het niet gebeurd. Ik was op de grond gaan liggen omdat ik mezelf verachtte voor mijn dommigheid, de schade die ik had aangericht. Al waren er ook, toegegeven, momenten van intens zelfbeklag, waarin ik mijn gezicht uit het natte gras tilde en mijn vriendin met druipogen aankeek: 'Ik heb ook nooit geluk met de Holocaust.' Ik was dus extra nieuwsgierig - hoe zou Zijlstra zijn fout herstellen? De eerste reacties van zijn woordvoerder voorspelden weinig goeds. 'Wij weten wel dat borstvergrotingen niet worden vergoed', twitterde hij, 'maar wij willen dat graag zo houden, daarom hebben wij dit gezegd.' En: 'Dank voor de alerte reacties!'

Zondag was Zijlstra zelf aan de beurt. Hij maakte alles nog veel erger. 'Ongelukje', zei hij op tv. En: 'Het kwam door de journalist, die had het opgeworpen.' Van beide was helemaal niets waar, want alles stond allang op de VVD-site. De dag erna volgden nog meer leugens - bij Pauw overdreef hij de vluchtelingeninstroom bewust met factor 10.

Hoe kon dit zo gebeuren? Zaterdagavond moeten zij overleg hebben gehad, een strategie hebben bepaald. Excuses lagen voor de hand, maar daaraan kleefden toch te veel nadelen. Ze hadden Zijlstra net succesvol als vreemdelingenhater gepositioneerd, met verontschuldigen gooide je dat allemaal weg. Eendrachtig is toen besloten de mediamomenten, door de eerste leugen afgedwongen, te gebruiken om zoveel mogelijk nieuwe leugens de wereld in te helpen.

Zou het waar zijn, wat je weleens hoort, dat haat het domein van de fictie is, waarin feiten geen betekenis hebben? Dan heeft Zijlstra strikt genomen geen leugens verkocht. Die mogelijkheid wil je openhouden, voorzichtigheid is geboden, de meerderheden zijn deze dagen gauw gekwetst.

In alle andere gevallen moeten we concluderen dat er uit de mond van de heer Zijlstra alleen maar vieze woordjes komen. De daden mogen de mensen er zelf bijvoegen, in daden participeren liberalen niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden