De verzoeningspoging van Sagan: 'Dit is heel jammer voor Cavendish, het was niet zo bedoeld'

Peter Sagan is dinsdag uit de Tour de France gezet. Het was geen makkelijke beslissing. 'We weten over wie we spreken. Maar het gaat niet over de persoon, maar over de daad.'

De elleboogstoot van Sagan. Beeld EPA

Het was alsof de jury in de Tour de France dinsdag uiteindelijk toch maar verdachtmakingen over de bescherming van renners met grote status voor wilde zijn. Aanvankelijk kwam het bericht naar buiten dat wereldkampioen Peter Sagan naar de 115e plaats in de rituitslag werd verwezen en dat hij een tijdstraf van 30 seconden aan de koersbroek kreeg.

De straf volgde nadat hij in de laatste meters van de sprint in de vierde etappe in Vittel een armbeweging maakte die het midden hield tussen een heuse elleboogstoot en, met het aanwenden veel goede wil, als het zich even breed maken. De naast hem sprintende Mark Cavendish vloog tegen de hekken, en heeft de Tour verlaten met een gebroken schouder. Ook John Degenkolb en Ben Swift gingen als gevolg van de manoeuvre tegen het asfalt. Later werd duidelijk dat de sanctie nog werd uitgebreid: tachtig punten minder in het voor hem zo belangrijke puntenklassement.

Opzet

Maar dinsdagavond om 18.51 uur beende de voorzitter van de jury, de Belg Philippe Marien, kordaat de perszaal binnen, met in zijn kielzog een razendsnel aanzwellende groep van cameraploegen, fotografen en verslaggevers. Waar menigeen een bevestiging van de al eerder uitgelekte straffen verwachtte, sloeg zijn mededeling in als een bom: Peter Sagan wordt gediskwalificeerd wegens het in gevaar brengen van andere sprinters. Artikel 11 en 12 in het regelement van de internationale wielerbond maken dat mogelijk.

Volgens de UCI-commissaris was het geen makkelijke beslissing. 'We weten over wie we spreken. Maar het gaat niet over de persoon, maar over de daad. Die lijkt me zeer opzettelijk, het lijkt bijna op slaan', zei Marien. Hij zag Sagan zelfs twee keer met zijn ellebogen bewegen. 'Gevaarlijk gedrag in de sprint kunnen we niet tolereren.'

Dat een wereldkampioen wordt bestraft met uitsluiting uit de Tour is niet eerder vertoond, maar het is niet voor het eerst dat de jury een renner wegens onreglementair sprinten uit de wedstrijd verwijdert. In 2010 kon bijvoorbeeld de Australiër Mark Renshaw, destijds gangmaker van Cavendish, zijn koffers pakken toen hij in een dolle sprint drie keer een kopstoot uitdeelde aan de Nieuw-Zeelander Julian Dean. In 1999 werd de Belg Tom Steels gediskwalificeerd na een onregelmatige spurt in Maubeuge, maar niet uit de wedstrijd gehaald. Twee jaar eerder gebeurde dat wel: hij smeet in volle sprint een bidon naar een tegenstander.

Tekst gaat verder na de foto.

UCI lid Philippe Marien deelt mee aan de media dat Peter Sagan uit de Tour de France wordt gezet. Beeld ANP

Verklaring Sagan

Peter Sagan voelde dinsdag na de sprint zelf kennelijk ook enige nattigheid. Hij wachtte na de finish Cavendish op bij diens ploegbus en legde een arm om de gehavende schouder - het kon als een excuus worden opgevat. De Brit, wiens deelname aan de Tour lange tijd onzeker was nadat hij moest herstellen van de ziekte van Pfeiffer, verdween naar het ziekenhuis voor röntgenfoto's. Daar bleek dat er niets is gebroken, maar hij verkaste in de avond nog naar een meer gespecialiseerde instelling voor nader onderzoek. Toen daar bleek dat zijn schouder was gebroken door de val, betekende het ook einde Tour de France voor de Britse sprinter.

Sagan zelf verklaarde na zijn verzoeningspoging dat er geen opzet in het spel was. 'Ik had geen idee dat Mark achter me zat. Hij kwam heel snel, rechts, net toen ik naar het wiel van een ander wilde springen. Het ging heel snel, ik kon niet meer naar links sturen. Dit is heel jammer voor hem, het was niet zo bedoeld.'

André Greipel, derde in de sprint, achter winnaar Arnaud Démare en Alexander Kristoff, was furieus. Hij had zijn conclusies direct na de sprint al getrokken. 'De regels zijn er voor iedereen. Sagan denkt dat hij de koning is maar de regels zijn er ook voor een wereldkampioen.' Hij ergert zich al langer aan de Slowaak, hij had zich al eerder laatdunkend over hem uitgelaten. 'Zodra iemand geld verdient en succes krijgt, komt zijn ware aard tevoorschijn. Ik ben wielrenner, geen clown', zei hij vorig jaar in de Volkskrant.

Opvallend genoeg toonde Cavendish toen hij na de val bij de bus aankwam zich nog mild. 'Ik ben er geen liefhebber van dat hij zijn elleboog zo tegen mij aandrukt. Als hij nou alleen mijn kant op gehad gestuurd...' Hij zei toen nog dat hij graag met Sagan over de gebeurtenissen wilde praten. 'Ik wil graag weten waarom hij zo zijn elleboog gebruikte.'

Groenewegen

De Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen was betrokken bij een eerdere valpartij, op een kilometer voor de finish. Hij reed in op een groep renners die al tegen de grond lag. Op een afstand kon hij nog zien dat het verderop ook misging. 'Het was een flinke elleboog die Sagan uitdeelde. Cavendish kan ook wel sturen, dus het moet meer dan een gezonde kwak zijn geweest. Het was geen correcte sprint. Je kunt niet de deur dichtdoen als er iemand naast je zit.' Hij zei toen nog benieuwd te zijn naar het oordeel van de jury.

Na het vonnis verzamelden zich bij het hotel waarin Sagans ploeg Bohra-Hansgrohe logeert de eerste cameraploegen. De fiets van de wereldkampioen stond er tegen een muurtje geparkeerd, zelf bleef hij onzichtbaar. Voor een officiële reactie is het wachten tot morgen.

Klik op de locaties op de kaart voor onze mooiste verhalen rondom de Tour.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden