De vertrouwde pijn is terug bij Feyenoord-supporters

Wetenschappers van een genetisch onderzoeksbureau uit Rotterdam, Omnigen, gaan het wangslijm van Feyenoord-supporters analyseren. Het dna-onderzoek moet duidelijk maken of het veelgenoemde 'Feyenoord-gen' bestaat.

Het initiatief is van Feyenoord en sponsor Opel. De club wil weten of de liefde voor Feyenoord genetisch is bepaald. Deze week werd bekend dat meer dan vijfduizend supporters hebben aangegeven mee te willen doen aan de test. Een 'dna-afnamekit' is inmiddels naar 168 fans gestuurd.

Natuurlijk bestaat het Feyenoord-gen niet. Dat weten ze bij Omnigen ook wel. Directeur Kriesels zei tegen RTV Rijnmond dat hij andere ontdekkingen niet uitsluit. Het zou volgens hem kunnen gaan om 'bijzonder veel adrenaline' of een 'voorliefde voor avontuur.'

Maak daar, negen maanden na het winnen van de landstitel, maar ouderwets 'intense frustratie' en een 'neiging tot zelfkastijding' van. Net als voor 14 mei 2017 weten supporters van Feyenoord dat ze geen fan zijn voor de lol. Overal in het land worden ze bij de koffie-automaten weer gejend door hun collega's.

Of er een verband bestaat met de komst van een nieuwe algemeen directeur, Jan de Jong, is de vraag. Het antwoord is moeilijk te geven. Feit is wel dat de eerste honderd dagen van de voormalige directeur van de NOS in de Kuip zijn gekenmerkt door beroerde resultaten en waardeloos spel.

In de Champions League beleefde de club een afgang. In de eredivisie staat Feyenoord momenteel vierde. Feyenoord is een van de slechtste titelverdedigers aller tijden. De achterstand op de koploper, PSV, is opgelopen tot tweeëntwintig punten. AZ, de nummer 3, heeft acht punten meer. Wanhopig wordt gewezen op de zegetocht in de beker, maar iedereen heeft in de gaten dat dat een manoeuvre is om de aandacht af te leiden van het gepruts in de competitie.

Op zijn daden kan De Jong nog niet worden beoordeeld. Wel op zijn woorden. Die vallen tegen. Veel vertrouwen wekt hij niet.

Supporters op de open dag van Feyenoord. Beeld anp

Vanwege die eerste honderd dagen werd De Jong geïnterviewd door het Algemeen Dagblad en Radio Rijnmond. De Jong zei dat Giovanni van Bronckhorst een heel goede trainer is en dat de resultaten anders zijn dan was gehoopt en verwacht. 'Ongrijpbare omstandigheden' zijn de oorzaak. Met de infrastructuur, de organisatie of de kwaliteit van de spelers heeft de ineenstorting volgens De Jong niks te maken.

Zou kunnen, maar ik weet niet hoe lang het nog vol te houden is om de val van Feyenoord te wijten aan ongrijpbare omstandigheden - los van het feit dat het juist de taak is van De Jong om omstandigheden te creëren waarin Feyenoord vaker kampioen wordt dan één keer in achttien jaar.

De spanning stijgt. AD-verslaggever Mikos Gouka sloeg in zijn gesprek met De Jong deze week een scherpe toon aan. Een paar dagen eerder had de krant 'totale chaos' geconstateerd. Er werd nog maar eens op gewezen dat Feyenoord voor 26,5 miljoen euro in nieuwe spelers had geïnvesteerd.

De Jong had het moeilijk. Hij zei dat Feyenoord 'als mens en als trainer' echt tevreden is over Van Bronckhorst. Eerder had hij technisch directeur Martin van Geel al een absolute vakman genoemd.

Verslaggever Gouka dacht waarschijnlijk even aan de achterstand van 22 punten op PSV, toen hij opperde dat het glas van De Jong misschien iets te vaak halfvol is. De reactie van de directeur van Feyenoord (samengevat: journalisten bepalen niet wat ik ga zeggen en kritiek interesseert me niets) was armoedig.

Online kan de vragenlijst van het Grote Feyenoord dna-onderzoek nog steeds worden ingevuld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zeven supporterstypen. 'Mopperende Martin' is er een van. Jan de Jong heeft het nog niet helemaal in de gaten, maar inmiddels is deze variant veruit in de meerderheid.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.