De Verlosser

Met zijn provocerende optreden tijdens de VN top tegen racisme in Genève wist de president van Iran opnieuw de krantenkoppen en het tv en radio nieuws in de gehele wereld te halen....

Kader Abdolah

- De man bepaalt of er een echtscheiding komt en de vrouw heeft niets in te brengen.

- Bij een getuigenverklaring zijn twee vrouwen gelijk aan een man.

- Vrouwen mogen niet naar een voetbalstadion om naar een wedstrijd te kijken.

- Een vrouw erft de helft van wat een man erft.

De misdaden die Israël in Palestina heeft begaan, zijn ons allemaal bekend. De vraag is waarom de Iraanse president zich telkens als de pleitbezorger van het Palestijnse volk opwerpt. Hij doet alsof Mahmoud Abbas, de president van Palestina, overleden is en dat hij nu de boel in de gaten moet houden.

Ahmadinejad doet het niet voor de Palestijnen, hij doet het uit eigen belang. Vorig jaar rond deze tijd was de prijs van een vat aardolie 140 dollar, vandaag ligt deze rond de 50 dollar per vat. Binnenkort zijn er verkiezingen in Iran en de president heeft het erg zwaar. Maar dit terzijde, er is iets anders aan de hand. Iets belangrijker dan aardolie of het Palestijnse volk.

Er is een groot religieus verschil tussen de soennieten en de sjiieten. De soennieten geloven dat de missie van Mohammed met zijn dood voltooid is. De sjiieten van Iran denken daar totaal anders over; zij wachten nog op een Messias. Hij is de twaalfde heilige die 1300 jaar geleden plotseling verdwenen is, de heilige Mahdi. Volgens de sjiieten is Hij de Bevrijder. Op een dag zal Hij komen om de wereld te verlossen van ellende. Hij komt om de Palestijnen hun land terug te geven en Israël hard te straffen.

Ahmadinejad ziet zichzelf als de uitverkorene bode van die Messias. Hij heeft visioenen, zegt dat hij in contact met Hem is. Hij is ervan overtuigd dat de wereldleiders doof, dom en blind zijn geworden en ziet het als zijn plicht om de wereld wakker te schudden. Hij zit in zo’n diepe roes van heiligheid dat hij bijvoorbeeld niet gemerkt heeft dat Obama zijn hand naar hem heeft uitgestoken, dat Obama een totaal andere koers vaart dan de vorige president van Amerika.

De Messias is al eeuwenlang aanwezig in de Perzische cultuur, maar het is voor het eerst dat Hij raketten afschiet, aan een atoombom denkt en in Genève over racisme spreekt.

De Amerikaans-Iraanse journaliste Roxana Saberi, die is veroordeeld tot acht jaar cel in Iran, is sinds vorige week in hongerstaking. Het regime arresteert iedere Iraanse journalist die een westers paspoort heeft op verdenking van spionage. Onlangs is de Iraans-Canadese journalist Zahra Kazemi in de cel gedood.

Het zou de president sieren als hij zijn foute grote mond dicht zou doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden