De verloedering van OCW

Minister Van der Hoeven van Onderwijs gaat proberen onrechtmatige be talingen aan topambtenaren op haar departement terug te vorderen. Van der Hoeven gaf hiermee gevolg aan een kamer brede motie die eergisteren werd ingediend in een spoeddebat....

Van der Hoeven kan niet worden verweten de zaak op zijn beloop te hebben gelaten. Meteen nadat een anonieme klokkenluider de 'graaicultuur' bij de top van OCW aan de orde had gesteld, schakelde zij een extern advocatenkantoor, de Algemene Rekenkamer en haar eigen accountantsdienst in om de zaak uit te zoeken.

Maar nu de onthutsende feiten op tafel liggen, is de vraag of Van der Hoeven erin zal slagen de verloederde cultuur op het ministerie van OCW te doorbreken. Het ministerie bevestigt met deze affaire een slechte naam die het toch al had bij scholen, ambtenaren en belangenorganisaties.

Het departement staat bekend als de minst aantrekkelijke werkgever van de rijksdienst. Secretaris-generaal Van der Steenhoven wil daarom de mogelijkheid houden talent van elders 'weg te kopen' door ze boven de CAO te betalen.

Het lijkt of Van der Steenhoven wil zeggen dat werken bij OCW, vergeleken bij andere departementen, zodanig vuil en onaangenaam is, dat toeslagen gerechtvaardigd zijn. Maar Van der Steenhoven is zelf juist binnengehaald om orde op zaken te stellen.

In december hekelde Van der Steenhoven publiekelijk de 'cultuur van ja zeggen en nee doen' en het onvermogen van fouten te leren op OCW. De top had zijns inziens geen greep op de beleidsafdelingen en de ambtenaren waren niet op de hoogte van de schoolpraktijk. Van der Hoeven probeert nu de indruk te wekken dat ze haar departement wonder controle heeft. Maar of dat zo is, blijft ook na het Kamer debat van dinsdag de vraag.

De onderwijsspecialisten van de Tweede Kamer hebben hun geduld met Van der Hoeven verloren. De linkse oppositiepartijen dienden een motie in waarin wordt uitgesproken dat de minister niet adequaat heeft gereageerd en onvoldoende leiderschap heeft getoond. Daaraan is een verzoek aan de regering gekoppeld om voor het einde van het jaar een 'sluitende rapportage' te overleggen waaruit moet blijken dat de bezoldigingsregels met terugwerkende kracht correct worden toegepast.

Deze 'allerlaatste waarschuwing' aan Van der Hoeven is geen overbodige luxe. Wanneer OCW andermaal in opspraak komt, zal Van der Hoeven de dans niet meer kunnen ontspringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden