'De verliezer gaat niet met drie chicks naar huis'

Rapper Eminem veroorzaakte een rage: verbaal vechten op het podium, waarbij het publiek joelend bepaalt wie wint. In Amsterdam wordt niet alleen gerapt....

Van onze verslaggever Itai Mol

De battle is ontstaan in de hiphop-muziek en is sinds de film 8 Mile van rapper Eminem een rage. De film die vorig jaar uitkwam, vertelt het autobiografische verhaal van de in een omgeving van 'blank uitschot' opgegroeide hiphopper Eminem, die in de zwarte wereld van de rap aanzien verwerft door met zijn rijm tegenstanders op het podium uit te dagen en te vernederen.

De tegenstander dissen, oftewel afkraken, is waar het om draait bij de battles. Uiteindelijk bepaalt het publiek door te joelen en te juichen wie de winnaar is. En winnen is belangrijk, aldus rapper Lange Frans: 'Want je denkt toch niet dat de verliezer met drie chicks naar huis gaat.'

Lange Frans rapt samen met Baas B in D-Men. Beiden bereikten de finale van de nationale MC Battle SPITT. Baas B werd daar tweede.

Normaal gesproken battelen Lange Frans en Baas B niet tegen elkaar. En dat is maar goed ook, want daarvoor kennen ze elkaar eigenlijk te goed. Lange Frans: 'Op het podium improviseer je veel. Maar een hoop is ook voorbereid. Bij een goede battle gaat het om informatie. Als ik bijvoorbeeld weet dat Baas vorige week met een erg lelijke chick is uitgegaan dan gebruik ik dat natuurlijk.' In de Battle of Amsterdam wordt niet alleen gestreden met raps. Ook dansers, muzikanten en sporters nemen het tegen elkaar op. Gisteren was de kick off van het project.

In de komende maanden is het de bedoeling dat jongeren in de diverse stadsdelen van Amsterdam in de verschillende disciplines tegen elkaar strijden. De winnaars treffen elkaar uiteindelijk in een hoofdstedelijke finale.

Voor sommige deelnemers, zoals de freestyle frisbee'ers, is het concept van de battle helemaal nieuw. Frisbee'er Iwan de Moor laat normaal in een team zien wat hij kan. De Moor: 'Ik heb dit jaar deelgenomen aan het WK freestyle frisbee'en, maar daar doe je je kunsten juist samen met andere deelnemers.'

Frisbee'en is dan ook niet zozeer een onderdeel van de straatcultuur, maar meer van de park en strandcultuur, zegt De Moor. Op het kleine, windstille maar rokerige podium strijdt hij voor het eerst tegen een tegenstander. De Moor houdt met zijn handen en voeten de frisbee hoog, manoeuvreert hem tussen de benen en laat hem langs zijn rug rollen. Bij andere sporten bestaat de battle al langer. Bij het straatvoetbal is het al lang veel belangrijker de tegenstander te kleineren dan een doelpunt te maken. De ultieme vernedering is de 'Panna', het door de benen spelen van de tegenstander. Ook dit is het laatste jaar bekendgeworden door toernooien op televisie. Straatvoetballer Jermaine Vanenburg heeft er al veel gewonnen. Bij zijn demonstratie heeft hij maar een paar minuten om zijn skills te laten zien. Slachtoffer is een jongen uit het publiek die wordt uitgedaagd de bal van hem af te pakken. Binnen een minuut is-ie al door de benen gespeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden