De verklikker van Madrid

HET LAATSTE nieuws over de knokpartij Seedorf - Hierro verscheen zondag op de persbureaus. Een aantal spelers van Real Madrid is op zoek naar de 'klikspaan' die aan journalisten vertelde wat zich woensdag, na afloop van de wedstrijd in de Champions League tussen Real Madrid en Dinamo Kiev (1-1), in...

In de kleedkamer raakten Clarence Seedorf en Fernando Hierro slaags, waarna medespelers de kemphanen uit elkaar haalden. Een dag later stond het voorval in de krant. Een paar spelers spraken hun verontwaardiging uit over 'het lek'.

Als een inspecteur die al een paar dagen op de zaak zit zei verdediger Panucci dat de klikspaan iemand moet zijn die nauwe contacten heeft met het elftal, want wie anders wist van het opstootje? De kleedkamers zijn ongeveer de enige plekken in het voetbal waar nog geen camera's staan. 'We zullen hem vinden', zei Panucci strijdvaardig.

Zijn opmerkingen accentueren de verrotte sfeer bij Real, ze zeggen iets over het wespennest waaruit de onlangs ontslagen trainer Guus Hiddink is ontsnapt. Niet alleen slaan de spelers elkaar dus op het gezicht, ze verlinken elkaar ook nog eens.

Seedorf, om de zaak voor de geest te halen, kreeg ruzie met Hierro over het nemen van een vrije trap. Inmiddels heeft hij een koninklijke boete van 70.000 gulden opgelegd gekregen. Een bedrag waarvoor tal van fans minimaal een jaar moeten werken.

Seedorf was al voor de tweede keer bij een dergelijk akkefietje betrokken, en dat is opvallend. Bij het Nederlands elftal staat de pas 22-jarige Clarence Seedorf bekend als een zelfbewuste, evenwichtige prof die zich soms een beetje ouwelijk gedraagt. De Oude Seedorf, noemen sommige journalisten hem al jaren (sinds zijn achttiende of zo), omdat hij zo wijs kan praten, alsof zijn loopbaan de gewoonste zaak van de wereld is.

Zelfs nu hij onder bondscoach Frank Rijkaard reserve is, straalt Seedorf rust uit, en vertrouwen. Alsof hij het gevoel heeft dat zijn tijd nog wel komt, dat hij straks, tijdens het EK van 2000 in Nederland, de strateeg is op het Nederlandse middenveld.

Bij Real Madrid is Seedorf al een hele meneer. Hij speelt centraal op het middenveld, draagt nummer tien, neemt dus hoekschoppen, vrije trappen, wijst, gebaart.

Hij en zijn medespelers, zo lijkt het, hebben de macht in handen bij Real Madrid. Een aantal weken geleden spraken ze af de pers te boycotten, omdat de media te kritisch waren over de ploeg die met 4-0 had verloren van La Coruña. Seedorf kon ook niet met Nederlandse verslaggevers praten, want al zijn tekst zou meteen worden vertaald door die dekselse Spaanse kranten.

Er is blijkbaar niemand in de club die zegt: 'jongens, doe even normaal, via de pers communiceren jullie met de supporters. Zo goed voetballen jullie trouwens niet.'

De situatie bij de bewuste vrije trap tegen Kiev was kolderiek. Seedorf en Roberto Carlos stonden klaar om te trappen, toen Hierro zich meldde om een kans te wagen. Seedorf, die niet bepaald kan wijzen op een indrukwekkende staat van dienst als het om vrije trappen gaat, stuurde Hierro als een schooljongen weg.

Misschien is het succes de Madrileense miljonairs naar de bol gestegen. Ze zijn Europees kampioen, wereldkampioen, worden gevierd en aanbeden. Op een gegeven moment was Seedorf even de duurste speler van de wereld. Voor 300 miljoen was zijn contract af te kopen. Bijna wekelijks werd dat record verbeterd, dan weer door Roberto Carlos, dan weer door Mijatovic. De kranten schreven dat Real meer waard was dan de begroting van een stad als Valencia.

En de clubleiding doet van harte mee met het opblazen van de ballon. Voorzitter Sanz is niet bepaald een voorbeeld van beleid. In een voetbalwereld die langzaam doordraait, werd Guus Hiddink ontslagen na ruim een half jaar (hij was de opvolger van Camacho, die 22 dagen trainer was).

Met Real had Hiddink de wereldbeker gewonnen, zich geplaatst voor de halve finales van de nationale beker en de kwartfinales van de Champions League bereikt. Alleen in de competitie ging het vrij slecht, maar zo opvallend is dat niet. Iedereen verliest van iedereen in Spanje.

Maar Hiddink, zo zei Sanz, had geen vat op de stromingen binnen de club, op de groepjesvorming binnen de selectie. Hiddink was een blando, een watje.

De Achterhoeker streek naar schatting zes miljoen gulden op bij zijn gedwongen vertrek. Sanz zei dat Real een trainer nodig heeft met een harde hand. Seedorf, Hierro en de verklikker van Madrid maakten perfect duidelijk wat de voorzitter bedoelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden