De verkiezingsprogramma's over... Israël: 'Nederland moet Israël steunen, desnoods alleen'

Alle partijen hebben inmiddels hun (concept)verkiezingsprogramma gepresenteerd. Het vergelijken kan beginnen. Vandaag: wat willen de partijen met het Israëlisch-Palestijnse conflict?

Palestijnen bidden tijdens de Ramadan op de Tempelberg in Jeruzalem, 24 juli 2012. Beeld reuters

VVD: Het conflict moet tot een einde komen door middel van evenwichtige en rechtstreekse onderhandelingen, gericht op een oplossing die ruimte biedt voor twee staten.

PvdA: Nederland stopt met de eenzijdige steun aan Israël. We gaan weer in de Europese pas lopen en gebruiken onze goede banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit om het vredesproces te ondersteunen.

PVV: Israël verdient onze enthousiaste steun, 'zeker nu het land steeds bedreigd wordt door de knotsgekke moellahs in Iran'. Het goedkope Israël-bashen van de gecombineerde krachten van islam en links moet worden tegengegaan; geen cent subsidie voor de anti-Israël-haatindustrie. Nederland geeft politieke steun aan de bouw van steden en dorpen in Judea en Samaria. De Nederlandse ambassade verhuist van Tel Aviv naar de hoofdstad Jeruzalem. Jordanië is Palestina;'Palestijnen' verliezen hun vluchtelingenstatus. De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen wordt opgeheven.

CDA: Nederland zet zich in voor een alomvattend vredesakkoord. Het doel is een tweestatenoplossing, met als uitgangspunt de grenzen van 1967. Nederland werkt hier aan, zowel bilateraal als via het kwartet met onder andere de VN en EU.

SP: Israël heeft recht op erkende en veilige grenzen, de Palestijnse bevolking heeft ook recht op een eigen staat. Nederland zal de Palestijnse staat dan ook erkennen en zich hard maken voor hun VN-lidmaatschap. De resoluties van de VN-Veiligheidsraad moeten worden uitgevoerd. Nederland veroordeelt het bouwen van woningen in bezet gebied. Als Israël ermee doorgaat wordt het belastingvoordeel voor de export van het land naar EU-landen (associatieverdrag) stilgelegd en worden de Nederlands-Israëlische betrekkingen niet geïntensiveerd.

D66: Nederland werkt duidelijk aan een tweestatenoplossing, met respect voor de grenzen van 1967. Nederland werkt bilateraal en via het kwartet met onder meer de VN en de EU aan een vreedzame oplossing.

GroenLinks: Nederland zet zich in voor een rechtvaardige oplossing van het conflict, in lijn met het internationaal recht. De regering stelt schendingen van mensenrechten van beide zijden aan de kaak. Als Israël het internationaal recht en de mensenrechten blijft schenden dan probeert Nederland binnen de EU het associatieverdrag met Israël op te schorten.

ChristenUnie: Op Bijbelse gronden weten christenen zich met het Joodse volk verbonden. Nederland geeft politieke steun aan Israël, met inachtneming van internationale rechtsbeginselen. De Nederlandse ambassade verhuist van Tel Aviv naar de ongedeelde hoofdstad Jeruzalem.

SGP: Vrede zal van onderop moeten komen. Geen druk van boven voor een tweestatenoplossing. Nederland moet in de EU en in andere internationale verbanden Israël steunen, desnoods alleen. Het Uitgangspunt van alle gesprekken is het recht van de Israëlische bevolking om in eigen land veilig te kunnen wonen en werken. De Nederlandse ambassade verhuist van Tel Aviv naar de ondeelbare hoofdstad Jeruzalem. Nederland ondersteunt Israël om terroristische organisaties als Hamas en Hezbollah aan te pakken. Er mag geen Nederlands hulpgeld gaan naar de Hamasregering. Humanitaire hulp is uitsluitend bestemd voor de Palestijnse bevolking.

De Partij voor de Dieren heeft dit onderwerp niet opgenomen in haar programma.

Lees hier de eerdere afleveringen in deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.