De verkiezingscampagne is begonnen

PvdA-voorman Wouter Bos heeft al een voorschot genomen op de verkiezingscampagne van, waarschijnlijk, 2007...

De echo van het Bos-weekeinde denderde dezer dagen door de Tweede Kamer en leverde uiteraard zeer gemengde berichten op. De afgevaardigden van de PvdA stuiterden bijkans hun bankjes in, vol van adrenaline, testosteron en endorfines. Het zelfvertrouwen is torenhoog gestegen en de ambities zijn navenant. 'Wij zijn er klaar voor!', zegden 41 leden de grote leider na.

Maar was de fractievergadering van de VVD niet besloten geweest, dan hadden de krantenkoppen woensdagmorgen wel anders geluid. De stoomwolkjes kwamen de liberalen uit de oren toen ze de congresspeech van Wouter Bos bespraken. 'Schandelijk', 'Laag bij de grond', waren de kwalificaties die over tafel gingen. Dat de PvdA-leider de onrust in het land in de schoenen durfde schuiven van hún Rita Verdonk. Het is van een laagheid! 'Kennelijk heeft Bos geen inhoudelijke argumenten tegen dit kabinetsbeleid en speelt hij het op de vrouw', was er te horen.

In CDA-kringen blijkt dezelfde analyse te zijn gemaakt. Terwijl een buitenstaander op basis van Bos' speech nog zou kunnen concluderen dat Balkenende eveneens in het schootsveld van de PvdA-icoon lag, denken de CDA-strategen daar na close-reading heel anders over. 'Hij kiest voor alle ballen op Verdonk en dus de VVD. Precies wat wij al langer merken. De PvdA ziet wel

dat ze in 2007 uiteindelijk met ons zaken moet doen', klinkt het. Iemand gewaagt zelfs al van een 'gedurig flirten onze kant op'. Welk gedrag overigens door sociaal-democraten ook aan CDA'ers wordt toegeschreven.

De opmerking van Bos dat de verkiezingscampagne 2007 is begonnen, wordt in het CDA wijselijk genegeerd. Ettelijke aanvragen van media voor een confrontatie tussen Wouter Bos en de premier kwamen de afgelopen dagen bij de partij binnen. 'Maar we zijn niet gek. We spelen dit spelletje niet mee', aldus weer een ander prominente christen-democraat. Dit kabinet wil eerst de vruchten oogsten van het harde beleid en de economie zien aantrekken. Zodat het zich daarop kan beroepen. Begin 2007 is het nog vroeg genoeg om Balkenende tegen Bos in te zetten.

Bos hoeft daar niet rouwig om te zijn. Een verwijzers kiezingscampagne van tweeënhalf jaar lijkt moeilijk vol te houden. Het geeft hem bovendien tijd nog even door te zoeken naar 'dat ene woord dat bekt en alles zegt' van de nieuwe PvdA-filosofie. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag gewaagde hij van die zoektocht. 'Dit is de grote Volkskrant-quiz', schertste hij. Maar het was niet aan dovemansoren gericht. In niet de minste sociaal-democratische één-en meerpersoons huishoudens is gebrainstormd. Om de Kamerleden, gedeputeerden, wethouders en andere achterban niet voor het hoofd te stoten, stelde de PvdA-leider ons de bijdragen geanonimiseerd ter hand.

Er zijn inzenders die we ervan verdenken de sociaal-democratie op een dwaalspoor te willen brengen. In die categorie scoort 'Fuck Socialisme, gewoon samen doen', het hoogst. 'Natuurlijk Linksdraaiend' en 'Nieuw Flinks' zijn gedeeld tweede. Een groot aantal inzenders zocht het in slogans met 'samen' erin. 'Samen geloofwaardig', 'Samen verder', 'Samen-delen', 'Samenleven moet kunnen'. Een te hoog christen-democratisch gehalte. 'Veilig Links' kwamen we tegen. Iets te veel een voorbehoedmiddel. 'Streng en rechtvaardig': te schoolmeesterachtig.

In de categorie woordgrapjes (leuk maar gedoemd tot afvallen) valt 'Roodgewoon PvdA' op. Eén sociaal-democratisch denker kwam met de term Proso. Als het tegenovergestelde van Aso en als afko van Progressief-Social. Niet onaardig, als je het ons vraagt. Wouter Bos: Proso! Een geuzenterm. Bos zelf vindt de beste: Ondernemend Links. Dat mag. Maar of hij daarmee de verkiezingen wint?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden