De 'vergeten' Amerikanen die Trump in het zadel hielpen, zullen aan het kortste eind trekken

Commentaar

Trumps plannen zullen tot tekorten leiden, waarbij de fiscale zonden van de Democraten verbleken.

Foto epa

Als de Amerikanen hem als president kozen, beloofde Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne, zou hij binnen acht jaar afrekenen met de enorme staatsschuld -- ruim 15 duizend miljard euro - waarmee zijn voorgangers het Amerikaanse volk hadden opgezadeld. Na een jaar met Trump als president begint het ernaar uit te zien dat de schuldenberg in werkelijkheid nog veel hoger zal uitvallen.

Als kampioen van de 'vergeten mannen en vrouwen' van Amerika beloofde Trump ook dat hij, anders dan de andere Republikeinen, niet het mes zou zetten in de sociale voorzieningen, zoals Medicare en Medicaid, waarvan tientallen miljoenen Amerikanen afhankelijk zijn.

Maar in de begroting die Trump eerder deze week indiende, worden vooral de strijdkrachten niet vergeten. Daarentegen wil hij wel bezuinigen op de sociale voorzieningen.

Het is de vraag of Trumps plannen zomaar door het Congres komen. Het is politiek nu eenmaal riskant om al te drastisch het mes te zetten in bestaande hulpprogramma's. Toch lijkt het erop dat het politieke klimaat ingrijpend is veranderd sinds de vijandige overname van de Republikeinse partij door Trump.

Tot voor kort hadden de Republikeinen altijd kritiek op de 'potverterende Democraten'. Nu hun partij in handen is geraakt van een man die rijk is geworden door schulden, is hun roep om zuinigheid verstomd. Met de kolossale belastingverlagingen, waarvoor zij eind vorig jaar stemden, zullen Trumps plannen tot tekorten leiden, waarbij de fiscale zonden van de Democraten verbleken.

De strengste fiscale haviken hopen dat de oplopende tekorten hun droom van een tot op het bot afgeslankte overheid doet uitkomen. Als de tekorten maar hoog genoeg oplopen, redeneren zij, worden hun Republikeinse collega's in het Congres wel gedwongen nog dieper het mes te zetten in de sociale voorzieningen.

In elk geval ziet het ernaar uit dat de 'vergeten' Amerikanen die Trump in het zadel hebben geholpen, ook onder zijn 'Make America Great Again'-recept aan het kortste eind zullen trekken.