Nieuws

De Verenigde Arabische Emiraten kiest voor vrije zondag, net als in het Westen

Wie in de Verenigde Arabische Emiraten voor een overheidsinstelling werkt, is vanaf 1 januari plots elke zondag vrij. De overheid verschuift het weekend uit economisch oogpunt, maar moet daarvoor wel de islamitische heilige vrijdag opofferen. Naar verwachting zullen scholen en private bedrijven dit voorbeeld snel volgen.

Carlijn van Esch
Het vrijdaggebed is heilig in islamitische landen. Beeld AFP
Het vrijdaggebed is heilig in islamitische landen.Beeld AFP

Op dit moment vormen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vrijdag en zaterdag samen het weekend, net als in andere Arabische landen. Het staatsnieuws maakte de opmerkelijke overstap naar een nieuwe werkweek dinsdag bekend. Werknemers bij overheidsinstellingen gaan nog maar 4,5 dag werken en krijgen standaard vrijdagmiddag, zaterdag en zondag vrij.

In landen met een overwegend islamitische bevolking wordt de vrijdag vaak beschouwd als de meest heilige dag van de week. Gezonde mannen hebben volgens het geloof een verplichting om het vrijdaggebed bij te wonen. In een aantal Golfstaten is het zelfs verboden om je winkel te openen voordat het vrijdaggebed is afgelopen. De VAE wil werknemers maar vier en een half uur laten werken op vrijdag, zodat iedereen toch bij het vrijdaggebed aanwezig kan zijn.

Door de verschuiving gaat het verbond van golfstaatjes uit de pas lopen met de Arabische wereld. Tegelijkertijd komt de werkweek meer op een lijn met het ritme dat in de meeste landen wereldwijd geldt. Dat past volgens het persbureau van de overheid bij ‘de visie van de VAE om haar wereldwijde concurrentievermogen in de economische sectoren te vergroten en gelijke tred te houden met de wereldwijde ontwikkelingen’.

De aankondiging was dinsdag een trending onderwerp op sociale media. Door veel mensen in de Emiraten is positief gereageerd op de nieuwe werkweek. De verwachting is dan ook dat hij in meer sectoren zal worden ingevoerd. Bedrijven en scholen namen een eerdere wijziging van de werkweek in 2006 snel over. Toen verschoven de autoriteiten de werkweek van zaterdag tot woensdag - een ritme dat bijvoorbeeld in Iran en Afghanistan wordt gevolgd - naar zondag tot donderdag.

De VAE heeft in het afgelopen jaar al meer stappen gezet om de economie aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders én voor westerse toeristen. Zo werden langdurige visa ingevoerd en zijn verschillende wetten met een religieus karakter versoepeld. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker geworden om alcohol te drinken of om samen te wonen met je partner als je nog niet getrouwd bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden