Analyse MH17de verdediging

De verdedigingswal van het Kremlin brokkelt langzaam maar zeker af

Rusland heeft altijd elke betrokkenheid bij de aanslag op MH17 ontkend. Maar de verdedigingslinie wordt dunner en dunner. De beweringen ontleed.

Tom Vennink
Een stuk van het wrak van MH17 nabij het Oekraïense dorp Hrabove. Beeld Reuters
Een stuk van het wrak van MH17 nabij het Oekraïense dorp Hrabove.Beeld Reuters

1. ‘Het was een Oekraïens gevechtstoestel’

Vier dagen na de ramp komt de Russische regering met een eerste verdediging. Het ministerie van Defensie beweert dat MH17 afweek van zijn koers en is neergehaald door een Oekraïens SU-25 gevechtstoestel. Hoge Russische militairen baseren zich op radargegevens, zeggen ze. De staatstelevisie zendt de radarbeelden uit en toont een Oekraïense piloot die geschoten zou hebben.

2. ‘Het was een Israëlische raket of een aanval op Poetin’

In de maanden na de ramp brengen Russische media die onder controle van het Kremlin staan, allerlei theorieën de wereld in. Staatszender RT (voorheen Russia Today) suggereert op basis van deskundigen dat MH17 is neergehaald door een Israëlische Python-raket. Andere theorieën: Oekraïne probeerde een vliegtuig met president Poetin neer te halen; MH17 is vanuit de cockpit opgeblazen; de Amerikaanse CIA zit erachter.

3. ‘Toch een BUK, maar geen Russische’

Op 13 oktober 2015 gooit de Russische regering haar vorige beweringen de prullenbak in. Het Kremlin schaart zich achter Almaz-Antej, de Russische maker van de Buk. Die stelt, enkele uren voordat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn MH17-rapport presenteert, dat het geen Buk kan zijn, want de vorm van de aangetroffen raketfragmenten zijn niet vlinderdas-vormig. De Onderzoeksraad stelt dat er wel degelijk vlinderdas-vormige fragmenten gevonden zijn.

4. ‘Het waren in elk geval niet de separatisten’

In september 2016 komt het Russische ministerie van Defensie met nieuwe radarbeelden. De beelden spreken tegen wat het ministerie eerder zelf beweerde: dat er een Oekraiens gevechtsvliegtuig was. De radarbeelden tonen geen Buk-lancering in separatistengebied, stelt het ministerie. Wel mogelijk: de raket kwam van de Oekraïense kant.

5. ‘Het onderzoek is een anti-Russische campagne’

Het Kremlin kwam vrijdag niet meer met eigen theorieën. Dat hoeft ook niet, stelde minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, want het internationale onderzoek is gewoon het zoveelste westerse complot.

De MH17-ramp op een rijtje

‘STAP-VOOR-STAP' ZOEKT RUTTE GENOEGDOENING VOOR MH17

Door het Kremlin formeel aansprakelijk te stellen voor betrokkenheid bij de ramp met vlucht MH17, is het tijdperk van de confrontatie aangebroken. Belangrijkste boodschap: Rusland mag geen illusies koesteren dat deze tragedie in de vergetelheid raakt.

NEDERLAND WIL RUSLAND AANKLAGEN: KAN DAT WEL?

Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Maar hoe klaag je Rusland aan? Wat doe je met verdachten en waarop is de verdediging van het Kremlin gebaseerd?

RUSSISCHE OFFICIER ONTMASKERD DIE BUK-OPERATIE BEGELEIDDE

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft een nieuwe hoofddader in beeld. Wie is Oleg Ivannikov?

WAT HET AANSPRAKELIJK STELLEN VAN RUSLAND BETEKENT, IN ANDERHALVE MINUUT

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden