De veldengelen van Grabovo

Voordat de korenvelden van Grabovo werden gemaaid, in brand gestoken voor de vruchtbaarheid en omgeploegd, fotografeerde Maria Tuchenkova de plek waar MH17 was neergestort. De dood was er nog tastbaar.

Beeld Maria Tuchenkova

De dood laat een afdruk achter. Het dorpje Grabovo ligt aan een kleine doodlopende weg. Ten zuiden van het dorp, aan de rechterkant van de weg, ligt een korenveld. Links van het korenveld een braakliggend terrein tot aan een verlaten kippenboerderij. Op 17 juli 2014 stortten de brokstukken van vlucht MH17 over Grabovo heen. De vleugels en motoren kwamen terecht naast een kruispunt, de bagage en het laadruim op het braakliggende terrein, het staartstuk van de Boeing 777 in het korenveld, pal naast de doodlopende weg.

In de dagen na de ramp werd om de velden van Grabovo gevochten. Niet alleen door het regeringsleger en de rebellen, ook door de reddingswerkers, de forensisch experts, de waarnemers, de journalisten en de politieagenten ter plaatse. In amper twee weken tijd waren de lichamen op de rampplek geborgen, waren de koffers en de persoonlijke bezittingen verzameld, werd een deel van de brokstukken weggehaald.

Beeld Maria Tuchenkova
Beeld Maria Tuchenkova

Ergens in die dagen ben ik voor het laatst in dat verschrikkelijke veld geweest. De zon stond hoog aan de hemel. Er was niemand. De reddingwerkers hadden hun werk gedaan. Wat achterbleef waren de handschoenen, de mondkapjes, de lege blikken sardientjes, de delen van het vliegtuig. Wie zijn ogen half dichtkneep zag een gewoon veld. Wie goed keek, zag de afdrukken. De silhouetten van de slachtoffers van vlucht MH17. Fotografe Maria Turchenkova reisde voor de Volkskrant begin augustus 2014 terug naar de rampplek om die beelden te vereeuwigen.

Beeld Maria Tuchenkova
Beeld Maria Tuchenkova

Sindsdien zijn de velden bij Grabovo nog tientallen keren bezocht. Er is nog meer forensisch onderzoek gedaan. De meeste brokstukken zijn verzameld en naar Nederland gebracht. De korenvelden zijn gemaaid, in brand gestoken voor de vruchtbaarheid en omgeploegd. De gevechten zijn opgelaaid, de raketten van de rebellen en het regeringsleger sloegen diepe kraters in de velden. De sneeuw heeft in de winter een laken over de rampplek gelegd. Het voorjaar heeft het opnieuw tot leven gewekt. Alleen de oorlog gaat nog door, tot op de dag van vandaag. De dood heeft in Grabovo een afdruk achtergelaten.

Beeld Maria Tuchenkova
Beeld Maria Tuchenkova
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden