De veiling met werk van Henk Peeters in 2001 heeft drie miljoen gulden opgebracht - dat is nog eens andere koek

De ingezonden brieven van vrijdag 15 december.

Henk Peeters op de Sotheby-veiling in 2001. Beeld uit De Zero Revolutie. Beeld Memphis Film en Television
Henk Peeters op de Sotheby-veiling in 2001. Beeld uit De Zero Revolutie.Beeld Memphis Film en Television

Brief van de dag: Andere koek

De opwinding over de verkoop van de collectie van Henk Peeters (V, 13 december) zou in een iets juister perspectief geplaatst zijn als in het bericht vermeld was dat nog tijdens Peeters' leven zijn veel belangrijker collectie met circa 120 werken van collega-Zero-kunstenaars in juni 2001 bij Sotheby's geveild is, met naar men zegt een opbrengst van rond de drie miljoen gulden. Daarvan heeft Peeters zelf nog elf jaar plezier gehad. Dat is nog eens andere koek dan de opbrengst van de afgelopen veiling.

Sjoerd van Faassen, Den Haag

Popper en Fitzgerald

Interessant dat in de Volkskrant van 12 december zowel wetenschapsfilosoof Karl Popper (O&D) als fysicus Barry Fitzgerald (Wetenschap) worden opgevoerd. Popper heeft de wetenschapsbeoefening bevrijd van de gedachte dat je vanuit observaties een theorie hard kunt maken. Fitzgerald ziet in superheldenfilms een goed uitgangspunt voor onderzoek, wat gevoelsmatig jeukt met Poppers conclusie. Toch gaan de twee prachtig samen: Fitzgerald laat zich inspireren door sciencefiction en fantaseert erop los, de Poppers onder ons bewaken de regels van verantwoord onderzoek. Anders gezegd: zowel creativiteit als strikte methodologie zijn essentieel voor vruchtbaar onderzoek.

Joost Heyink, Zuidwolde (Gn)

Abortus en doodstraf

Lezer J. Mars uit Wageningen spreekt zijn verbazing er over uit dat Kees van der Staaij tegen abortus en euthanasie is, maar met zijn SGP wel voor de doodstraf is (O&D, 12 december). Dit argument heb ik vaker gehoord. Het is de briefschrijver wellicht ontgaan dat het standpunt van de SGP over de doodstraf op voorspraak van Kees van der Staaij in 2017 uit het SGP-verkiezingsprogramma is geschrapt.

Ik ben zelf tegen de doodstraf en tegen abortus. Het recht op leven komt ieder individu toe. Het ene individu mag geen schade toebrengen aan een ander individu. Het is daarom heel inconsequent om tegen de doodstraf te zijn maar voor abortus.

N.M. Schippers, Rotterdam

Taal en sekse

Het is jammer dat u de vrouwelijke vorm van een beroep niet meer wilt gebruiken. De taal is om aan elkaar duidelijk te maken wat moet worden verteld. Waarom dan woorden gebruiken die uitleg nodig hebben, terwijl er wel goede woorden voor zijn?

Wat heb ik aan een lijst van best gewaardeerde boeken (V, 13 december) als ik niet weet of deze door een man of een vrouw geschreven zijn?

Moet nu alles ondergeschikt worden aan een stroming die vindt dat de vrouw volledig gelijkgesteld moet worden aan de man? Dat betekent wel een verschraling van de taal en van de menselijke soort.

Iris Smeets, Bunschoten

Natuur en cultuur

Bas van Bavel en Marten Scheffer voerden een origineel onderzoek naar de kloof tussen arm en rijk uit (Wetenschap, 13 december). Zij stellen dat de ontwikkeling hiervan verloopt volgens een natuurwet.

Maar wanneer alles volgens natuurwetten verloopt - wat ik denk dat het geval is - dan betekent dat nog niet dat mensen niet ten eigen bate van de betreffende krachten gebruik zouden kunnen maken. Het resultaat van dit streven zou je de cultuur kunnen noemen. Een van de eerste voorbeelden in de geschiedenis van de mensheid is de domesticatie van het vuur.

Zo kunnen de krachten die de kloof tussen arm en rijk bewerkstelligen worden gebruikt om deze te verminderen. Het resultaat van pogingen hiertoe kan worden gezien als een teken van beschaving.

Walther Micke, Moerkapelle

Lieve pestkrant

Zonder Pearls before Swine had ik nooit David Bowie leren waarderen.

En zie daar: na vijftig jaar staat mijn als puber bewonderde groep paginagroot in mijn Volkskrant.

Zonder Jan Marijnissen had ik nooit ooit SP gestemd. En ziedaar: Bert Wagendorp trakteert ons weer op de ironie die ik mis als het over andere partijen gaat.

Zonder Hendrik Groen was er geen bejaardenrevival, waar ook ik tegen wil en dank toe behoor. En ziedaar: deze theaterproductie wordt, helaas zeer terecht, neergesabeld.

Maar dan wel in mijn Volkskrant, jij lieve pestkrant. Je ergert mij, verrast mij en boeit mij nog na vijftig jaar, eind 2017.

Noël Bossier, Nunspeet

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden