De Veggie-challenge zit er bijna op

Pinto voor vier grote eters

Nog een weekje, en dan zit onze veggie-challenge erop. Een maand lang aten we als gezin duurzamer dan eerst, namelijk drie dagen per week geheel vegetarisch. Ik moet zeggen: ontbijt en avondeten? Een makkie. Werkelijk waar. Maar een lunchtrommel vullen vond ik best moeilijk. Want zoon mag geen melk en lief noch dochter lust hummus. Wat moeten die nou op hun brood, wat gezondheidstechnisch ook nog een beetje te doen is? Verder dan kaas, eiersalade of pindakaas kwam ik niet. Nog een week. Dan krijgen ze gewoon weer worst op brood mee naar school.


En dan te denken dat er zat landen zijn waar ze warm lunchen! Daar hebben ze het beter bekeken dan wij. Neem Costa Rica. Omdat het een zeiknat en warm land is, groeit er meer rijst dan graan en eten ze dus maar weinig brood, en des te meer rijst. En bonen. Traditioneel eet men 's avonds 'casado': rijst en bonen apart, koolsalade erbij en als Bruin het kan trekken nog wat vlees of vis. De volgende ochtend mikken ze restjes rijst en bonen door elkaar en eten ze het met fruit. Of een eitje. En 's middags weer, wellicht met een visje erbij. Dat heet gallo pinto.


Dat was jarenlang niet echt na te maken in Nederland. De zwarte boontjes die ze in Costa Rica gebruiken waren hier niet te koop. Maar nu wonen die heerlijke zwarte boontjes gewoon in een blikje in de supermarkt. En lekker dat ze zijn!


Fruit ui en knoflook in de olie glazig. Voeg paprika toe.


Doe daarna de rijst erbij en het hele blikje bonen, niet afgegoten. Roer goed.


Vroeg kruiden toe, roer weer goed, hou warm. Je hoeft de rijst dus niet te bakken, alleen maar te mengen en te warmen. Eet met crème fraîche of sojaroom.


Er moet nog wat bij om het gallo pinto te maken: 's ochtends roerei, plakjes gebakken bakbanaan (plátano) en vers fruit, 's middags ei of vis en koolsalade. Serveer er tabasco en de HP-saus bij. Dat lijkt op worcestersaus, maar is vegetarisch.


1 blikje zwarte bonen

300 gram gekookte rijst (ongekookt gewogen)

2 gesnipperde uien

1 groene paprika, gesnipperd

2 tenen knoflook

1 ruime tl korianderzaadjes, zelf geplet (of 2 afgestreken tl korianderpoeder)

1 kopje peterselie

2 tl tabascosaus

zout, peper, evt tuinkruidenbouillonpoeder

zonnebloemolie

HP-saus (beter gesorteerde super)

bakbanaan of ander fruit

ei

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.