De veelbesproken memo's van voormalige FBI-baas Comey zijn openbaar

Persoonlijke memo’s van de voormalige FBI-directeur James Comey over zijn ontmoetingen en gesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump worden naar het Congres gestuurd door het ministerie van Justitie. Uit de memo's blijkt onder andere dat Comey twijfelde aan het beoordelingsvermogen van zijn adviseur Michael Flynn.

Kopietjes van de memo's van Comey. Beeld AP
Kopietjes van de memo's van Comey.Beeld AP

Ook zou de Russische president Poetin tijdens een telefoongesprek met Trump hebben gezegd dat Rusland behoorde tot de landen met 'de mooiste prostituees'.

Een gecensureerde versie van de documenten, vijftien pagina’s in totaal, is al naar buiten gebracht door persbureau AP. Een volledige versie komt vrijdag in handen van het Congres. De documenten zijn opgevraagd door een congrescommissie die onderzoek doet naar de manier waarop de FBI onderzoek deed naar Hillary Clinton's gebruik van een privéserver voor het versturen en ontvangen van e-mails.

Een groot deel van wat Comey opschreef in de memo’s was al bekend. Comey had zich na zijn ontslag door Trump eind vorig jaar over het algemeen op de vlakte gehouden, maar in een boek dat hij vorige week uitbracht gaat hij verder in op momenten die hij als ongemakkelijk of bizar heeft ervaren, zoals een etentje met Trump waarbij niemand anders aanwezig was. Tijdens dat diner vroeg de president Comey om zijn loyaliteit.

Uit de memo’s komt ook naar voren dat Trump zich afvroeg of zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn wel competent was, enkele weken voordat hij Flynn ontsloeg. Volgens de president zou Flynn een inschattingsfout hebben gemaakt omdat hij Trump te laat zou hebben ingelicht over een telefoontje van de Britse premier May na de inauguratie vorig jaar. Trump zou vervolgens, tot zijn ongenoegen, te laat hebben gereageerd op het telefoontje. 'Terwijl hij het verhaal vertelde, wees de president naar zijn hoofd en hij zei: "Deze kerel heeft problemen met zijn beoordelingsvermogen", schrijft Comey.

Beschuldigingen

Verder laten Comey’s aantekeningen zien dat de president veel moeite heeft met het loslaten van beschuldigingen aan zijn adres, bijvoorbeeld van seksueel ongewenst gedrag jegens vrouwen en van een incident met plasseks in het dossier van de voormalige M16-spion Christopher Steele. Die schreef dat Trump prostituees liet urineren op een bed in het Ritz Carlton-hotel in Moskou waarin de Obama’s zouden hebben geslapen.

'Dat gedoe over de prostituees is onzin', aldus de president tegen de FBI-baas over de beschuldiging in het Steele-dossier. Vervolgens maakte Trump melding van de opmerking van Poetin over de schoonheid van Ruslands prostituees. De president zei niet wanneer het telefoongesprek met Poetin plaatsvond.

Trump vroeg Comey of hij kon helpen om de verhalen over het plasseksincident te weerleggen. Comey schrijft dat hij de president vertelde dat een onderzoek zeker mogelijk was, maar dat hij dit niet zou adviseren. Het leek hem onverstandig om het beeld te creëren dat Trump door de FBI onderzocht werd, zei Comey tegen de president.

Comey maakte de aantekeningen naar eigen zeggen omdat hij zich zorgen maakt over bepaalde dingen die besproken werden, en omdat hij bang was dat Trump in de toekomst wellicht zou liegen over de ontmoetingen en de gesprekken.

Mikpunt

De president weerspreekt de inhoud van de memo’s. Hoewel daarin staat dat hij Comey meerdere malen complimenteerde met zijn werk, is de voormalige FBI-baas inmiddels één van de belangrijkste mikpunten van Trump, vooral op Twitter. Ook de Republikeinse partij is geen fan van Comey; rond de lancering van diens boek verscheen een website met het adres ‘liegende Comey’. Op die website wordt openlijk getwijfeld aan zijn eerlijkheid en integriteit.

Na de publicatie van de memo’s twitterde Trump: ‘James Comey memo’s net uitgebracht en bewijzen glashelder dat er geen collusie en geen obstructie was. En, hij lekte geheime informatie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden