Opinie

'De van honger trillende knieën zijn van de Iraanse burgers, niet van het regime'

De sancties tegen Iran hebben de economie in het land verlamd. Amerika en haar bondgenoten denken: als de burgers niets te verliezen hebben, komen ze wel in opstand, schrijft Ferdows Kazemi. 'Maar als ze niets meer te verliezen hebben, hebben ze ook niet de middelen om te vechten.'

Een juwelierszaak in de bazaar in Teheran. De Iraanse rial heeft een recordlaagte bereikt. Beeld EPA
Een juwelierszaak in de bazaar in Teheran. De Iraanse rial heeft een recordlaagte bereikt.Beeld EPA

Hoe gaat het met u, vroeg ik mijn 80-jarige moeder in Iran aan de telefoon? Normaal gesproken begint ze met klachten over haar gezondheid, maar de laatste week was er een nieuw onderwerp; de waardedaling van de Iraanse rial.

'Ze hebben dit land veranderd in een hel. De arme mensen zijn aan het verhongeren. Wij kunnen ons redden, maar er zijn talloze mensen die geen droog brood te eten hebben. De prijs van levensmiddelen stijgt met de dag. Je zus vertelde dat de leerlingen op school onwel worden omdat ze niets te eten hebben. Dit verdient toch niemand?'

'Wiens schuld is het moeder?'

'Hoe moet ik dat weten, lieverd? De regering zegt dat het de schuld is van Amerika en Amerika zegt dat de Iraanse regering schuldig is. Hoe dan ook, de gewone bevolking is degene die gebukt gaat onder deze last. Hoe is het daar? Ze zeggen dat het ook in het westen crisis is en dat mensen hun banen kwijtraken.'

'Het klopt wat ze zeggen moeder, ook hier is het crisis, ook hier raken mensen hun banen kwijt. Ook hier zijn de sporen van Amerika aanwezig, maar dan in de vorm van het wanbeleid van haar banken. Maar hier lijdt niemand honger, en Amerika is onze boezemvriend. Wij zijn gelukkig moeder, maakt u zich geen zorgen om ons'.

De gierende inflatie is het onderwerp van de dag in Iran en onder de Iraanse studenten in het buitenland, die afhankelijk zijn van het geld van hun ouders in Iran. Op Facebook plaatste een Iraanse studente in Amerika een vrolijk Iraans liedje op haar timeline om de gedeprimeerde Iraanse studenten wat op te vrolijken.

Armoede
De sancties tegen Iran hebben de economie in het land verlamd. De inflatie is niet meer bij te houden. De armoede heeft meedogenloos toegeslagen. Het regime blijft koppig vasthouden aan haar standpunten jegens de omstreden kernenergie. Het westen hoopt het islamitische regime met economische sancties op de knieën te krijgen, maar de van honger trillende knieën zijn van de hard getroffen burgers en niet van het regime.

'Als ze niets te verliezen hebben, komen ze wel in opstand' denken Amerika en haar bondgenoten. Maar als ze niets meer te verliezen hebben, hebben ze ook niet de middelen om voor hun vrijheid te vechten, denk ik. De Iraanse revolutie van bijna 34 jaar geleden kwam tot stand tijdens de economische bloei van het land, niet als gevolg van armoede. Helaas werken de Marxistische theorieën- aangedragen door kapitalisten- niet altijd.

Protesteren
Vorige week sloot een deel van de middenstanders in de bazaar in Teheran hun winkel en kwam de straat op om te protesteren tegen het beleid dat voor de hoge inflatie gezorgd zou hebben. De demonstratie liep met enkele aanhoudingen en traangas af, en heeft naar mijn weten geen bijval gekregen van de jongeren die in 2009 in opstand kwamen.

De bazaar in Teheran heeft een grote bijdrage geleverd aan de revolutie in 1979. De eigenaren van de winkels zijn voornamelijk traditioneel-conservatieve moslims die vanouds achter ayatollahs aanlopen. Een groot deel van de theologische school in de stad Qom wordt gefinancierd door deze groepering. Ze waren toen tegen de moderniseringsplannen van de Sjah en de vrijheden die vooral door diens echtgenote Farah Diba aan vrouwen toegekend werd. Daarom kwamen ze in opstand tegen het regime. Het verwerven van de individuele vrijheden is nooit hun doel geweest. Ze zullen dan ook ieder ayatollah steunen die hun kapitaal in veiligheid kan brengen en hun vrouwen achter de sluier.

Jongeren
De Iraanse jongeren kunnen moeilijk hun heil in de bazaar zoeken. Het verbaast me dan ook niet dat ze de demonstratie van deze groep niet actief gesteund hebben. De bazaar staat pal achter ayatollah Hashemi Rafsanjani, die een tegenstander is van Ahmadinejad en een voorstander van de vrije markt. Hij heeft samen met zijn zoons een handelsimperium opgebouwd gebaseerd op corruptie en zelfverrijking. Hij staat klaar in de coulissen voor de volgende presidentsverkiezingen. Er wordt gezegd dat hij het westen haar zin zal geven en het kernenergieprogramma zal stilleggen.

Halleluja, als het kernenergieprogramma maar stop gezet wordt, wat maakt het verder uit wie in Iran aan de macht komt en welke prijs de bevolking er voor moet betalen. Gebeten wordt het arme volk toch. Laat de gelovigen onder ons op hun blote knieën gaan bidden dat Hashemi zo snel mogelijk de macht overneemt, dan ontsnapt de Iraanse bevolking in ieder geval aan de honger. En de vrijheid? Nee, die is alleen weggelegd voor de beteren onder ons.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden