De Van Gaal-archieven arriveren te Sitges

Louis van Gaal, lees ik in Het Parool, heeft al zijn archieven overgebracht naar zijn Spaanse woonplaats Sitges, iets wat wij moeten zien als een liefdesverklaring aan Catalonië....

Bert Wagendorp

Tja, daar vraagt-ie wat. Gewoon, wat minder chagrijnig kijken, is dat misschien wat? 'Ik heet Louis en ik ben gelukkig' zeggen in vlekkeloos Spaans? Enfin, het is omslachtig, maar als Louis de Barcelonezen zijn geluk wil tonen door al zijn archieven naar Spanje te slepen, dan gaat hij zijn gang maar.

(Ik ben geen Barcelona-fan. Nooit geweest ook. Ik ben voor Real Madrid. Politiek-historisch gezien helemaal fout, ik weet het, club van Franco de smerige fascist, ja hoor. Maar ik was al fan van Real toen sport en politiek hier nog volledig gescheiden waren. Ik citeer Hans Molenaars Topvoetbal (derde druk, 1965), hoofdstuk 3 - 'Real Madrid en het Spaanse voetbal' -, pagina 44: 'Er is waarschijnlijk geen club in de gehele voetbalwereld, die zo tot de verbeelding spreekt als REAL MADRID.' Vervolgens 13.5 pagina's over Real, tot op pagina 57 Barcelona ook wat regels krijgt. Wat moet je, als achtjarige? Geen woord over dat er iets niet deugde aan Real. Hoe kon ík dat dan weten?)

Louis spreekt niet over 'mijn archief', maar over 'al mijn archieven'. Typisch Van Gaal. Iedereen heeft in een paar enveloppen wel een archiefje liggen. Een enkeling heeft zijn archief ondergebracht in zo'n stalen kast met hangmappen en schuifladen, waarvan de helft leeg en in de onderste een stiekem flesje whisky voor moeilijke momenten.

Maar Louis van Gaal heeft 'al zijn archieven' - waarin onder meer de tienduizenden schriftjes die hij in de loop der jaren langs de kant heeft zitten volpennen. En al zijn archieven, waarin vermoedelijk ook 875 strekkende meter videobanden, heeft hij 'overgebracht': internationaal archieven-transportbedrijf, drie trucks met oplegger in colonne van Amsterdam naar Sitges, gevolgd door de voormalige archivaris der KNVB, door Louis meegenomen naar Barcelona.

(Na lezing van Jimmy Burns' Barça, de passie van een volk, begrijp ik wat Barcelona betekent voor de Catalanen: alles. En daarom snap ik weer níet waarom Barcelona Louis van Gaal heeft teruggehaald, iemand die er in zijn vorige periode als trainer nooit blijk van gaf ook maar íets te begrijpen van de trotse Catalaanse ziel. Er moet in die ziel ook iets masochistisch huizen, anders is een nieuw contract voor de Amsterdamse afblaffer niet te verklaren.)

Louis van Gaal heeft in Sitges het appartement van zijn buren gekocht en de muren laten wegbreken: voor al zijn archieven natuurlijk. Het is trouwens een grote schande dat al zijn archieven zomaar ons land hebben kunnen verlaten, zonder dat er alarm is geslagen. Hallo! Al de archieven van Louis van Gaal zijn het land uit hoor! Kwijt! We zijn ze voorgoed kwijt! Daar zijn we klaar mee. Daar zijn we móói klaar mee! Onze laatste kans om ooit nog een keer wereldkampioen te worden is verkeken. Met al Louis' archieven had het gekund, maar nu is het te laat. De Spanjaarden hebben er ongetwijfeld al een team van vertalers op gezet, die slimmeriken.

(Van Gaal spreekt nog steeds brabbel-Spaans. Drie jaar in Spanje gewerkt, altijd een appartement in Spanje aangehouden. Komt de persconferentie waar hij duidelijk moet maken dat hij een ándere Van Gaal is: gestumper, Jip en Janneke-Spaans, beetje fantastico roepen. Pure domheid of aan onbeschoftheid grenzende arrogantie, iets anders kan er, dunkt mij, niet achter zitten.)

In NRC Handelsblad zei Louis zaterdag dat hij na Barcelona misschien terugkeert bij Oranje. 'Toen ik bij Oranje wegging heb ik ook gezegd dat ik misschien wel naar Barcelona zou gaan. Dat is nu ook uitgekomen. Dus misschien word ik straks weer bondscoach.' En daarna zeker weer naar Barcelona.

Achmijnlievehemel. Ik geloof dat ik gek word. De man is onverbeterlijk.

Die video van Ierland - Nederland, ik móet 'm ergens hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden