De valkuil na het vuur

Het zou zomaar kunnen dat de brand bij Chemie-Pack


domme pech was en geen gevolg van misstanden.


Nu het vuur is geblust en de rook opgetrokken, is het uiteraard een goed idee om de Veiligheidsraad van Pieter van Vollenhoven de immense brand bij Chemie-Pack in Moerdijk te laten onderzoeken. De Raad zal moeten reconstrueren wat er precies is gebeurd en hoe daarop door de hulpdiensten is gereageerd.


Omwonenden zullen willen weten of ze ernstig gevaar hebben gelopen, door de explosies en door de rook- en gasontwikkeling tijdens de brand. En misschien ook wel voor die tijd. Ze wonen immers rond een concentratie van chemische industrie die op zijn minst imposant moet heten en waarover in de plaatselijke politiek ook geregeld gemord is.


Direct na de brand doken in de media verhalen op over eerdere berispingen van brandweer en inspectie aan het adres van Chemie-Pack voor missers in het veiligheidsregime. Waar de Raad vooral voor zal moeten waken is de bekende valkuil van de rechtvaardiging achteraf. Na een ramp als deze is de verleiding groot om te denken dat die het resultaat is van een of meer misstanden, al dan niet met medeweten van de autoriteiten.


Gisteren weerlegde burgemeester Wim Denie van Moerdijk al direct het idee dat Chemie-Pack zijn vergunningen niet in orde had. Dat moet niet alleen nader onderzoek uitwijzen, zei hij. Maar bovendien waren de incidenten uit het verleden juist reden geweest om de veiligheid van het bedrijf te verbeteren. Geslaagd beleid dus, in plaats van een teken van misstanden.


Door de schaal van de brand en de blusoperatie is haast niet voor te stellen dat dit een betrekkelijk normaal ongeluk kan zijn geweest. Vergunningen, veiligheids- en rampenplannen zijn geen garantie tegen elk onheil, maar brengen het risico binnen de perken. De brand bij Chemie-Pack kan gewoon met domme pech zijn begonnen en eigenlijk niemand buiten de poort hebben geschaad. Ook zo'n conclusie van Van Vollenhoven zou nuttig zijn: ze geeft aan dat ongelukken zomaar kunnen gebeuren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden