Column

De vakantieboeken van Sheila Sitalsing

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Ik ga op reis en ik neem mee: A Brief History of Seven Killings van Marlon James.

Omdat een goed vakantieboek een boek is dat zich niet laat lezen onder normale omstandigheden - wegens overdonderend veel tekst (668 bladzijden), overdonderend veel personages (ik raakte bij 68 de tel kwijt) en overdonderend veel informatie (Jamaica, de mislukte moordaanslag op Bob Marley, geweld, drugs, turbulente politiek in een ontredderde samenleving, nog meer geweld, en dat deels verteld in Jamaicaans Patois).

The Middle Passage van V.S. Naipaul, om aansluitend te herlezen. Vanwege de melancholisch stemmende observaties over onder meer datzelfde Jamaica, decennia daarvóór opgeschreven. En omdat Marlon James - uiteraard - Naipaul aanhaalt.

Een woord een woord van Frank Westerman. Omdat ik, inmiddels op de helft, geen genoeg kan krijgen van de schitterend vertelde geschiedenis van terrorisme in de jaren zeventig. Er zijn fascinerende colleges over onderhandelen, bespiegelingen over de niet-praten-maar-schieten-methode van Poetin, en vertwijfeld zelfonderzoek. In de jaren negentig vond Westerman het normaal om een vriendendienst te verrichten voor een RAF-terroriste. Nu vraagt hij zich af wat hem toen bezielde.

Als de bibliotheek ze heeft, want ze zijn permanent uitgeleend, er zijn wachtlijsten voor die krengen: alle nog niet gelezen delen van Het leven van een loser. Omdat mijn dochter niets anders meer wil sinds ze de plaatjesboeken van Jeff Kinney heeft ontdekt.

En als ik hopeloos verdwaal in Marlon James, mijn half-vergane exemplaar van The Middle Passage nu echt uit elkaar valt en ik Westerman op dag 1 al uit heb, wordt het gewoon The Rosie Project, dat al 2 jaar op de stapel ligt. Vakantie moet wel leuk blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden