De V is eindelijk thuis

REDACTIEBLOG Wilt u de hier besproken artikelen lezen? Zoek in onze app voor tablet of telefoon naar 'redactieblog'.

Beeld Theo Stielstra

Creëer een aartsvijand

In ons katern V onderzocht Menno van Dongen vrijdag hoe GeenStijl en het burgercomité EU het knappe kunstje voor elkaar hebben gekregen de referendumdrempel te halen - zodat u en ik nu dagelijks langs die beschuldigend loerende stemkaart op de schoorsteenmantel moeten lopen: gaan of niet? Menno vatte in 12 handzame lessen het succes van GeenStijl-redacteur Bart Nijman en zijn kompanen samen. Mijn conclusie: de voorliefde voor practical jokes en bedrevenheid in online campagnevoeren van GeenStijl zijn een verbond aangegaan met de serieuze boosheid onder burgers die vinden dat ze geen stem hebben bij Europese beslissingen. Les 7, 'Creëer een aartsvijand', gaat over D66-leider Pechtold, maar de traditionele media zijn al even bruikbaar om tegenaan te schoppen. Wij en de andere kranten en televisierubrieken zouden veel te laat aandacht aan hun handtekeningenactie hebben besteed, uit politieke motieven. Het klinkt lekker voor de achterban: 'de media' als een van die traditionele instituties die de gewone man bedonderen. Maar het klopt niet. Deze actie leek ons de zoveelste stunt van GeenStijl - die slaan we met uw welnemen wel eens over. Toen tot ieders verbazing (ook die van de organisatoren zelf, blijkt uit het stuk) de drempel haalbaar bleek, hebben wij er uiteraard over geschreven. U krijgt van ons objectieve verslaggeving over dit referendum en natuurlijk ook veel opinies, van onze eigen columnisten en cartoonisten, maar ook van voor- en tegenstanders op de opiniepagina's en in Vonk. In het hoofdredactioneel commentaar zijn we voor referenda (onder voorwaarden), maar vinden we dat Oekraïne hier met de haren bij is gesleept - iets dat de organisatoren zelf ook eerlijk zeggen. Een stemadvies krijgt u van ons niet. Dat doen we nooit bij verkiezingen.

Volkshotel

Iets heel anders nu: vrijdag takelden dappere redacteuren een Volkskrant-V van 2,5 meter hoog en 3 meter breed de redactievloer op - hij paste niet door de deur. 'Het heeft iets van The Passion', vond chef kunst Mark Moorman. Nu staat hij in de zithoek op de V-zaal. Die letter heeft u misschien wel vaak gelezen, want het is de eerste letter uit het van verre zichtbare Volkskrantlogo op het dak van ons oude gebouw op de Wibaut-straat. Daar zit tegenwoordig het Volkshotel - de eerste vijf letters zijn dezelfde uit ons logo, maar het zijn wel nieuwe - de oude waren te bewerkelijk in het onderhoud. Het is daar leuker dan toen ik er werkte: een enigszins off-beat, relaxt hipster-paradijs. Zzp'ers mengen zich met toeristen, het hotel is voor 80 procent bezet. Waar mijn eerste Volkskrantbureau stond, zitten nu kunstenaars. De kantine waar ik lunchte , is nu club Canvas. En in de kamer die ik destijds eng vond om te betreden - die van mijn voorganger Pieter Broertjes - kun je nu slapen. Er zijn zelfs twee hotelkamers van gemaakt. In de lobby lag de Volksnews, een krantje waarin ook een interview stond met een vroegere boekhouder van de krant, nu 92. 'Volkshotel has a rich past that deserves to be recognised. For 42 years, this building was home to De Volkskrant - one of the biggest, most progressive Dutch newspapers', schrijft Volksnews. Dankzij het Volkshotel en onze huidige buren Roest, dat de letters in bewaring kreeg (en zelf gebruikt, scrabble maar met de volkskrant) is de V nu dus weer thuis.

Met dank aan Sepp

Donderdagavond kneep ik hem even in de Haagse schouwburg, toen twee van de Tegels waar we voor waren genomineerd, naar andere media gingen. Maar gelukkig waren daar Willem Feenstra, Mark Misérus en Sepp Blatter, onthullend door het tweetal geïnterviewd. Met hun Tegel voor het beste interview stonden de twee Kuifjes op het podium. Willem werd een beetje geplaagd dat hij hier alweer stond - vorig jaar won hij de Talenttegel. Hij liet zich het voornemen ontlokken volgend jaar de Tegel voor onderzoek te winnen. Gaan we hem aan houden. Intussen hebben we alweer een genomineerde. Tjerk Gualthérie van Weezel is met het artikel De biecht van derivatenman Arjan Greeven voorgedragen voor de Citi Journalistic Excellence award. En het bijbehorende boek over de fascinerende man die Vestia aan de grond bracht, De bekentenis, staat sinds deze week op de longlist van de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Je blijft duimen.

p.remarque@volkskrant.nl

Beeld Rechtenvrij
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden